Вознесіння Господнє 2024: історія свята, щирі привітання та що не можна робити у цей день
Вознесіння Господнє 2024: історія свята, щирі привітання та що не можна робити у цей день

Вознесіння Господнє 2024: історія свята, щирі привітання та що не можна робити у цей день

В Україні 13 червня святкують Вознесіння Господнє – одне з найважливіших свят у християн. Це день, коли Ісус Христос, пробувши після свого воскресіння ще 40 днів з учнями, вознісся на небеса.

Вознесіння – перехідне свято, дата якого залежить від Великодня, тож щороку святкується у різні дні. OBOZ.UA розповідає про історію свята та головні заборони, а також публікує щирі привітання.

Історія свята Вознесіння

Перехід на новоюліанський календар не вплинув на дату Вознесіння. Щорічна дата залежить від Великодня. У 2024 році християни східного обряду відзначали Великдень 5 травня, тож 40-й день припадає на 13 червня відповідно.

Згідно з Євангелієм, Ісус Христос після свого воскресіння ще 40 днів перебував на землі і розповідав апостолам про царство боже. Потім Ісус зібрав своїх учнів біля Єрусалима на горі Елеон, де благословив їх і вознісся на небо.

До апостолів явилися ангели і повідомили звістку, що Ісус Христос ще повернеться – він зійде на землю, щоб судити живих і мертвих.

В цей день в церквах проводять святкові богослужіння, під час яких віряни моляться за спасіння душі.

Що не можна робити у свято Вознесіння

З давніх-давен у великі церковні свята дотримувалися певних обмежень та заборон. На Вознесіння, наприклад, не прийнято вінчатися та вступати у шлюб.

Також існує прикмета, що цього дня не можна плювати на землю, бо багато років людину переслідуватимуть невдачі. За повір’ями, можна "влучити" у Христа, який під виглядом жебраків ходить стежками.

У Вознесіння не варто лаятися, конфліктувати, пліткувати, бажати зла іншим.

Краще відкласти фізичну працю, шиття, прибирання та прання на інший день.

На Вознесіння немає обмежень у їжі чи якогось особливого посту – дозволено їсти будь-які страви.

У деяких регіонах здавна існувала цікава традиція: на Вознесіння пекли пироги з зеленою цибулею. Їх освячували у церкві, а потім пригощали рідних.

У народі кажуть, що цього дня варто купатися в річці, щоб зміцнити здоров’я. Крім того, прийнято було вмиватися росою, адже на Вознесіння вся вода стає цілющою.

Привітання зі святом

З Вознесінням Господнім! Нехай мир і добробут панують у вашій родині, нехай повітря буде просякнуте вірою і надією. Нехай милосердна буде до вас доля, хай ангели зберігають вас від бід і оберігають на життєвому шляху.

***

Бажаю вам добра і миру! Нехай ваше життя оновиться разом із приходом літа, а почуття світлої радості ніколи не покидає душу. Бажаю гармонії, великої любові, сімейного затишку і щастя!

***

З Вознесінням! Бажаємо, щоб тільки світло, віра та любов панували у вашому домі! Щоб янголи оберігали вашу родину, а доля подарувала безліч приводів для радості і щастя! Нехай збудуться всі заповітні бажання, а найголовніші цілі впевнено приведуть до успіху і нових вершин!

***

Нехай Господь дарує вам любов, радість, мир та злагоду на довгі літа. Нехай ангел-охоронець закриває своїм великим, надійним крилом від усіх негод, думки нехай будуть світлі, нехай щастя в дім приходить з кожним світанком.

***

З Вознесінням Господнім! Бажаю вам щастя і радості, віри і мирного неба! Нехай чудесне свято принесе любов та світло у вашу родину, щирість та добро у взаємини, а головне – здоров'я і мир.

***

Вітаю з Вознесінням Христовим! Бажаю, щоб це свято принесло в твоє життя якомога більше добрих помислів, щасливих моментів і безмежної любові. Молись, вір завжди в краще і нехай Бог береже тебе!

***

З Вознесінням! Нехай Господь ніколи не залишить ваш дім, і оберігає в цьому житті не тільки від бід, а й від поганих вчинків та помислів. Нехай любов ніколи не дасть згаснути вогню віри у ваших душах. Бажаю вам щастя, здоров'я і миру, гармонії і доброго світла в очах. З Вознесінням!

Раніше OBOZ.UA повідомляв, чи дозволяє церква відвідувати цвинтарі на Великдень.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом