Економічне бронювання ФОПів під час війни: які будуть умови для відстрочки
Економічне бронювання ФОПів під час війни: які будуть умови для відстрочки

Економічне бронювання ФОПів під час війни: які будуть умови для відстрочки

Українці, що мають статус фізичної особи-підприємця, зможуть отримати відстрочку від мобілізації під час повномасштабної агресії Росії. Для цього їм потрібно буде довести, що відкритий ними ФОП дійсно працює та отримує не менш як 61,2 тис. гривень доходу.

Таку можливість їм дасть зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт №11331. Про це голова парламентського комітету з питань економічного розвитку та ініціатор концепції економічного бронювання Дмитро Наталуха ("Слуга народу") заявив українським ЗМІ.

"У нас є цілі індустрії, де ФОПи є важливою складовою бізнес-процесів. Не бронювати їх, я вважаю, було б помилкою. Через це в одному тільки ІТ ми втрачаємо мільярди, через зриви контрактів та перестороги іноземців в укладанні нових саме з українцями. Тому у двох з трьох моделей ми заклали цю опцію. Втім, для них є додаткові вимоги по термінах реєстрації та обороту, щоб відсіяти "фейкові" ФОПи", – заявив Наталуха.

Згідно із зареєстрованим законом, право на бронювання мають фізична особа-підприємець та її наймані працівники, якщо ФОП підтвердить ведення господарської діяльності за попередній рік, а його місячний дохід становить "не менше трикратного розміру збору за бронювання військовозобов’язаних". Розмір такого збору ще не закріплений у Податковому кодексі, але його планують затвердити на рівні 1200 неоподаткованих мінімумів, тобто 20,4 тис. грн. Відповідно трикратний збір становитиме 61,2 тис. грн.

Як вже повідомляв OBOZ.UA, законопроєкт, що запроваджує концепцію "економічного бронювання", зареєстрували у Верховній Раді раніше цього тижня. Він дозволяє суб'єктам господарювання бронювати критичних для економіки працівників, сплачуючи підвищений військовий збір у 20 тис. грн на місяць. Цей механізм має на меті зберегти важкозамінних спеціалістів і забезпечити безперервну роботу підприємств під час війни.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом