В Україні оголосили про посилені відключення світла 15 червня: техніку краще максимально зарядити
В Україні оголосили про посилені відключення світла 15 червня: техніку краще максимально зарядити

В Україні оголосили про посилені відключення світла 15 червня: техніку краще максимально зарядити

В Україні 15 червня графіки відключення електроенергії діятимуть з 8:00 до 23:00. При цьому з 16:00 до 20:00 обмеження споживання застосовуватимуться для більшої частини споживачів. У зв'язку з цим слід тримати всю важливу техніку – наприклад, телефони, ноутбуки, павербанки та зарядні станції – максимально зарядженою.

Про ситуацію з відключеннями повідомили в "Укренерго". Там пояснили: річ у тім, що через хмарну погоду роботу сонячних електростанцій буде знижено. Крім того, у ремонт було виведено черговий атомний енергоблок.

"15 червня обленерго застосовуватимуть графіки погодинних відключень по всій Украні з 8:00 до 23:00. З 16:00 до 20:00 обмеження споживання будуть діяти для більшої кількості споживачів. Енергоживлення об'єктів критичної інфраструктури не обмежується", – йдеться у повідомленні.

При цьому варто розуміти, що "Укренерго" не складає графіків, цим займаються обленерго в окремих регіонах. Тому погодинні відключення можуть застосовуватися лише при перевищенні певних лімітів обсягів кожної області.

Графіки ж розписуються окремо в кожній області. Дізнатися, коли можуть бути застосовані відключення у конкретному регіоні, можна у кабінеті споживача, на офіційних сайтах обленерго, а також на сторінках у соцмережах або чат-ботах.

Світла не буде по 18-19 годин на добу

Водночас, енергетики не виключають, що взимку світло в будинки та квартири українців подаватимуть загалом лише на 5-6 годин на добу. Втім, це лише поки прогноз і залежно від обставин, цей час може змінитися.

"Шість-п'ять годин світла для споживачів на день – це досить реально, але я думаю, що може бути краще. Це залежить від того, скільки ми відновимо (зруйнованих та пошкоджених енергооб'єктів. – Ред.). Тому за прогнозом на зиму: я вважаю, що потрібно готуватися, зважаючи на те, що буде 5-6 годин на день. Але наприкінці серпня потрібно буде оновити прогноз", – повідомив генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко.

Водночас, наголосив енергетик, відключення залежатимуть, зокрема, від температури. Так:

  • якщо буде в середньому -15 градусів і нижче, це негативно вплине на енергетику – оскільки що нижча температура, то більше люди вмикають обігрівачів;
  • якщо буде, наприклад, +10 градусів – проблем буде менше.

Загалом, констатував він, зимовий прогноз базується на 2-х факторах. Це:

  • здатність України збільшити фізичну можливість імпорту електроенергії;
  • ремонти енергооб'єктів.

"Усі атомні блоки ремонтуються зараз, щоби все працювало взимку. ... Ми частково відремонтуємо те, що можна відремонтувати", – констатував Коваленко.

Як повідомляв OBOZ.UA, для підготовки ж до тривалого блекауту слід запастися їжею. Так, продукти перш за все потрібно запасати ті, які не псуватимуться без холодильника і не вимагатимуть електроенергії для приготування.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом