Генсек НАТО: консенсусу щодо запрошення на вступ України ще немає
Генсек НАТО: консенсусу щодо запрошення на вступ України ще немає

Генсек НАТО: консенсусу щодо запрошення на вступ України ще немає

Аби Україна отримала запрошення на вступ до НАТО, згоду на це мають дати усі країни-члени Альянсу. Однак консенсусу з цього питання поки не досягнуто.

Натомість у питаннях військової допомоги певна одностайність серед членів НАТО вже є. Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє Укрінформ.

За словами Столтенберга, наразі на запитання, чи може Україна сподіватися отримати запрошення на вступ до Альянсу на саміті у Вашингтоні, однозначної відповіді ніхто дати не може: серед членів блоку триває обговорення.

"Усі ми погоджуємося, що Україна стане членом НАТО і підтримуємо рух України до Альянсу. Потрібно мати натівське озброєння, відповідати натівським стандартам, створити оборонні інституції. І ми будемо працювати разом, допомагатимемо Україні на шляху до НАТО. Та для надання запрошення потрібен консенсус, а ми ще не досягли консенсусу у справі надання запрошення, але досягли консенсусу у справі військової допомоги. Потрібно працювати у цьому напрямку", – зазначив Столтенберг.

Він додав: повномасштабна агресія Росії проти України змусила Альянс зробити висновки щодо того, якою є війна у 21 сторіччі і на що слід звернути увагу, аби повернути безпеку у Європу.

"Нам потрібно створити більші запаси озброєння. Після закінчення холодної війни ми їх скоротили. У ХХI сторіччі війна дуже змінилася. Тепер війна комбінована з дронами – потрібно застосовувати нові технології, робити висновки з одержаних уроків. Ми домовилися разом з українцями створити спільний центр підготовки у Бидґощі (Польща). Ми разом з українцями: вони вчитимуться у нас, а ми у них", – заявив Столтенберг.

Нагадаємо, раніше Столтенберг заявив, що НАТО візьме на себе більшу роль у координації поставок зброї Україні. . Остаточно це рішення буде ухвалено на липневому саміті Північноатлантичного альянсу, який відбудеться у Вашингтоні.

Також повідомлялося, що генсек НАТО вважає, що перемога у війні є мінімальною умовою для вступу України до Альянсу.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом