Куди прагне думка, туди рухається тіло: рецензія на мультфільм "Думками навиворіт 2"
Куди прагне думка, туди рухається тіло: рецензія на мультфільм "Думками навиворіт 2"

Куди прагне думка, туди рухається тіло: рецензія на мультфільм "Думками навиворіт 2"

В українському прокаті йде новий фільм легендарної студії Pixar і корпорації Disney - "Думками навиворіт 2" - довгоочікуване продовження анімаційного хіта.

Після подій першого мультфільму минув рік. Дівчинці Райлі 13 років, вона завела пару подружок і хвацько грає в хокей - так, що її запрошують у тренувальний табір. І ось уже маячить перспектива грати в популярній команді "Вогняні орлиці" - до того ж із старшими дівчатами. Природно, що Райлі - яка ще й на порозі підліткового гормонального збою - не особливо може тримати в узді свої емоції. А тим теж складно - адже позиції старої команди на чолі з Радістю(Емі Полер) раптово атакують новою на чолі з Тривожністю(Майя Гоук). Починається затяте і сповнене пригод протистояння.

За той майже десяток років, що минув з моменту виходу першої частини "Думками навиворіт" (а вона тоді мала шалений успіх і в глядачів, і в критики) ситуація в голлівудському прокаті змінилася кардинально. І, на жаль, особливе становище легендарної студії Pixar (а з їхньої "Історії іграшок" майже 30 років тому й розпочалася історія комерційної комп'ютерної анімації) давно вже похитнулося і не виглядає стійким. Відтоді, як студію купила мегакорпорація Disney, мультфільми випускали за перевіреною схемою - у Pixar надходили потрібні сотні мільйонів, команда аніматорів бралася до справи - і на виході виходив оригінальний твір, який збирав безліч премій і купу грошей у прокаті.

Але, після того, як через скандал змушений був звільнитися деміург студії Джон Лассетер, поступово справи стали йти дедалі гірше і гірше. "Душа", наприклад, зроблена режисером "Думками навиворіт" Пітом Доктером, потрапила під каток пандемії, а спін-офф надпопулярної "Історії іграшок" - "Базз Лайтер" - провалився в прокаті. Тож поступово Pixar робить дедалі більше й більше сиквелів (і дедалі менше й менше оригінальних проєктів).

Доктер повертатися до роботи, мабуть, відмовився, і режисером другої частини став дебютант у повнометражній анімації Келсі Манн. Утім, на технічній частині мультфільму це особливо не позначилося - добре, що в плані картинки погано працювати в Pixar не вміють (є навіть пара експериментів із нею - шкода, що коротких). А ось щодо творчої - то тут обійшлися без ризикованих ідей, і розповідь плавно ллється за лекалами "роману дорослішання" (особливо в першій частині).

Втім, не можна сказати, що це велика проблема. Персонажі, як і раніше, стильні та милі (навіть другорядні), жарти смішні (плюс додалося багато, так би мовити, трюкового гумору) - хіба що центральна тема жіночого хокею може бути для українського глядача не дуже близька. Але, думається, початок своїх підліткових років багато хто з аудиторії мультфільму згадає - хто ностальгічно, хто з жахом.

Підсумовуючи: "Думками навиворіт 2" не бере ніяких нових вершин анімації, але зроблений добре і цікаво - і дитячу увагу до екрана точно приверне легко.

Дивіться на відео трейлер мультфільму "Думками навиворіт 2":

Також рекомендуємо прочитати таке:

Источник материала
Поделиться сюжетом