Перша зима без відключень: українців засмутили прогнозом
Перша зима без відключень: українців засмутили прогнозом

Перша зима без відключень: українців засмутили прогнозом

Через російські атаки енергетична система України отримала значні пошкодження, що спричинить регулярні відключення світла взимку. За прогнозами експертів, ситуація може покращитись до 2027-2028 років, коли відключень, можливо, вдасться уникнути.

Про це розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в інтерв'ю одному з українських видань.

Українці без світла, фото: Facebook

В результаті російських терактів проти української енергетики, які зосередилися на знищенні потужностей, що генерують, Україна опинилася у важкому становищі.

Раніше, 2022 року атаки були спрямовані переважно на високовольтні мережі. Українські енергетики швидко реагували на ці забиті місця та відновлювали пошкодження.

Українці без світла, фото: Facebook

Однак у 2023 році росіяни змінили тактику, зосередившись на ударах по теплових генераціях, вугільних електростанцій та великих гідрогенеруючих потужностей.

"В результаті ударів ми втратили половину того обсягу генерації, який мав узимку. А це 50%. Тому зараз ми у дуже жорсткому дефіциті саме генеруючих потужностей", - наголосив Олександр Харченко.

Наслідки підриву ГЕС, фото Evgeniy Maloletka

За словами експерта, перша зима без відключень може бути лише у 2027-2028 роках. "Це на пару років. Не те, щоб ця зима була винятком. За гарного розкладу справ десь через зиму, тобто 2027-2028 рік можливо, обійдеться без відключень", - зазначив Харченко.

Незважаючи на серйозні проблеми, українська енергосистема виявляє високу стійкість. Харченко зазначає, що будь-яка європейська країна не витримала б таких масованих ударів, як Україна.

ЗАЕС. Фото: Youtube

"Я впевнений, що будь-яка європейська країна давно б взагалі не мала електрики. Що Польща, що країни Балтії давно підключали б електрику за годину на добу. І це було б щастям. Українська енергосистема – одна з найстійкіших", – наголосив він.

Раніше повідомлялося, блекаути нам не загрожують: "Укренерго" заспокоїло громадян.

Також, для Києва відключення світла триватиме вдвічі довше: ніж причина "несправедливості".

Источник материала
Поделиться сюжетом