Відключення електроенергії: українцям відповіли, чого чекати взимку
Відключення електроенергії: українцям відповіли, чого чекати взимку

Відключення електроенергії: українцям відповіли, чого чекати взимку

За прогнозами голови правління НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького, зима стане серйозним випробуванням для енергетичної системи України. Основні причини – значні пошкодження енергетичної інфраструктури внаслідок російських атак та зростання споживання електроенергії у холодну пору року.

Про це він сказав в інтерв'ю ВВС World Service.

"Зима буде дуже складною. Адже влітку в Україні споживання зазвичай на 35% менше, ніж узимку. Якщо ми маємо дефіцит навіть зараз, то очевидно, що зима принесе ще більше проблем", - підкреслив Кудрицький.

Глава Укренерго додав, що Україна втратила майже половину потужностей, що генерують. Окрім того, загроза нових ракетних атак на енергооб'єкти країни зберігається.

Для мінімізації проблем, зазначив він, енергетикам потрібно відновити бодай частину пошкоджених енергоблоків до початку зими.

"Ми повинні акумулювати усі ресурси, які ми можемо. Україна також звертається до міжнародних партнерів із проханням допомогти відновити пошкоджені електростанції. Це збільшить шанси України пройти зиму з мінімальними проблемами", - сказав Кудрицький.

Водночас, голова Укренерго попередив, що уникнути планових відключень електроенергії взимку буде дуже складно. Багато залежатиме від наявності засобів протиповітряної оборони, оскільки Росія продовжує атакувати енергетичну інфраструктуру України.

За оцінками "Укренерго", на швидкі відновлювальні роботи для підготовки до зими потрібно близько 1,5 млрд. доларів.

"І це лише на швидкі відновлювальні роботи", - наголосив Кудрицький.

Однак для повноцінного оновлення енергосистеми знадобляться десятки мільярдів.

Також раніше Кудрицький уже попередив, що наступного тижня ситуація з відключеннями світла буде ще складнішою, ніж цього.

Источник материала
Поделиться сюжетом