Зате ракети будували! Бридка правда про громадські туалети в СРСР
Зате ракети будували! Бридка правда про громадські туалети в СРСР

Зате ракети будували! Бридка правда про громадські туалети в СРСР

Радянський Союз – це країна протиріч і парадоксів. В той час, як верхівка пишалася ілюзорним достатком та досягненнями в науці, звичайні громадяни не могли нормально задовольнити свої базові потреби.

Стан громадських радянських туалетів став символом загальної безвідповідальності та байдужості до людських потреб. Про це більш детально розповів білоруський блогер та дослідник побуту в СРСР Максим Мирович.

Щоб усвідомити в якому стані насправді були громадські туалети і зрозуміти ставлення "совка" до фізичних потреб людини, варто згадати, що союз відправив людину в космос у 1961 році, а туалетний папір почали виробляти лише через 7 років після цього, у 1968 року. Це яскраво ілюструє показовість всього, що робила радянська влада.

Туалет, як приниження

Про рівень життя в країні варто робити висновки не по демонстративних жестах, а по тому, в якому стані перебувають громадські туалети. Це справжній показник ставлення до населення.

В СРСР загалом було дуже мало туалетів. У великих містах вони були розташовані в центрі і займали цілу будівлю або приміщення на перших поверхах історичних будівель. Стіни сортирів були оздоблені мармуром, а при вході обов’язково сиділа людина, яка збирала кошти.

Однак в середині все було зовсім не по людськи. Стіни кабінок, як правило, не доходили до стелі, а іноді в них взагалі не було жодних дверей, тож про приватність не було й мови.

Туалетного паперу, а кабінках не було, адже його могли просто вкрасти, а замість унітазів зазвичай були просто дірки в підлозі.

Біля входу в такий туалет постійно збиралася величезна черга, а ті, хто не міг її дочекатися від безвиході, були змушені шукати усамітнення у кущах чи під'їздах.

Антисанітарія

Попри те, що більшість туалетів в СРСР були платними, ніхто ті гроші не відпрацьовував, адже там весь час було брудно та смерділо. Це було і не дивно, адже в союзі не було жодної конкуренції, отже і потреби відповідати хоч якимось стандартом також.

В платних помпезних туалетах в центрах міст ще було більш-менш терпимо, а от звичайні вокзальні сортири, особливо ті, які були безплатними нагадували фільм жахів. Іноді перегородок не було взагалі, а в повітрі можна було вішати сокиру, адже про прибирання таких приміщень, імовірно, мови не йшло ніколи.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, як і чому в СРСР люди дуже часто пили горілку та перетворювалися на алкоголіків.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом