Світова більшість вимагає від РФ повернути ЗАЕС Україні – Енергоатом
Світова більшість вимагає від РФ повернути ЗАЕС Україні – Енергоатом

Світова більшість вимагає від РФ повернути ЗАЕС Україні – Енергоатом

Запорізька атомна енергостанція повинна працювати безпечно та захищено. Окрім того, ЗАЕС має знаходитись під повним суверенним контролем України.

Про це повідомляє "Енергоатом". Зазначається, що саме це ключова теза схваленого сьогодні на Саміті у Швейцарії спільного комюніке про основи миру.

"Цим документом світова більшість вимагає від країни - агресора повернути ЗАЕС Україні. Це єдиний шлях відновлення ядерної та радіаційної безпеки Запорізької АЕС, а також її захисту", – йдеться в повідомленні.

Окрім того, повернення ЗАЕС Україні є єдиним шляхом недопущення ядерної та радіаційної аварії, а також нанесення шкоди людям та довкіллю.

"Це єдиний шлях відновлення контролю МАГАТЕ над найбільшим у Європі обʼєктом ядерної енергетики", - підкремлюють у компанії.

НАЕК "Енергоатом" наголосив, що як український оператор чотирьох діючих атомних електростанцій, докладе максимальних зусиль задля відновлення роботи Запорізької АЕС відповідно до схваленого комюніке та забезпечить її надійну та безпечну експлуатацію.

Нагадаємо, що у ніч на 4 березня 2022 року російська армія захопила Запорізьку АЕС, яка є найбільшою атомною електростанцією у Європі. Відтоді станція перебуває в окупації, але вона й надалі залишається з’єднаною з українською енергомережею.

Як раніше повідомляв OBOZ.UA:

– На окупованій Запорізькій атомній електростанції відсутні українські ліцензовані фахівці з безпечного запуску реакторів. Це може створити серйозну загрозу безпеці та спричинити можливий ядерний інцидент.

– ЗС РФ використовують дрони-камікадзе безпосередньо над ядерними реакторами ЗАЕС. Фактично окупанти прикриваються станцією, щоб вести обстріли.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом