22-річного українця "викрали" з вокзалу і відправили на навчання: у ТЦК відреагували
22-річного українця "викрали" з вокзалу і відправили на навчання: у ТЦК відреагували

22-річного українця "викрали" з вокзалу і відправили на навчання: у ТЦК відреагували

Зі слів матері, 22-річного хлопця забрали з вокзалу та відвезли на таксі у військкомат. Дві доби з ним не було зв’язку, а тоді він опинився на навчаннях.

В Україні мобілізували 22-річного хлопця, який має статус обмежено придатного до служби через невиліковну хворобу. Про це повідомила 16 червня його мати Ніна Троненко.

Мобілізація 22-річного українця: що каже мати

Зі слів жінки, її сина "вхопили на вокзалі в Ужгороді" та забрали у нього особисті речі включно з телефоном. Після цього хлопця "завезли десь на ВЛК" та "примусили підписати якомога швидше якісь документи". Зараз він перебуває на навчаннях у невідомому місці.

"В цей час протягом двох днів з ним не було зв’язку, виклики скидались. Я не знала, що думати", — підкреслила Троненко.

Вона розповіла, що її чоловік вже служить на фронті як доброволець з березня 2022 року та має три бойові нагороди. Водночас син Валентин має статус непридатного до служби у мирний час і обмежено придатного — у воєнний. Мати уточнила, що він має невиліковну хворобу, яка зараз в стані ремісії.

"Висновків ВЛК йому не надали, він їх в очі не бачив. Лікар сказала, що раз він в ремісії, то він придатний", — передала жінка.

Вона додала, що написала заяву у поліції, але у відділку їй "набрехали" про перебування сина у ТЦК.

Публікація Ніни Троненко від 16 червня
Фото: Скриншот

Згодом Троненко уточнила, що Валентина "викрали" вранці 15 червня та відвезли у ТЦК на таксі. З її слів, у військкоматі заперечили чинність документів у застосунку "Дія" та проігнорували інформацію про хронічне важке захворювання.

"Наразі мобілізаційний вік починається з 25 років. Не розумію, на якій підставі нашого сина викрали й примусово утримують на закритій території неподалік від Ужгорода. Очікую звільнення хлопця, його повернення додому і роз’яснення від відповідальних осіб", — підкреслила українка.

Публікація Ніни Троненко від 16 червня
Фото: Скриншот

Мобілізація 22-річного українця: що кажуть в ТЦК

Інцидент 17 червня прокоментувала пресслужба Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. У ТЦК підтвердили, що 22-річний хлопець визнаний обмежено придатним у воєнний час.

Проте у військкоматі наголосили, що військовозобов’язані особи, яким не виповнилося 25 років, після уточнення військово-облікових даних і проходження медогляду підлягають призову. Тобто такі українці можуть бути мобілізовані.

"Громадянин належав до категорії військовозобов’язаних, тож підлягав призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період", — запевнили у ТЦК.

Пресслужба додала, що з боку військових протиправних дій не було, та підтвердила, що хлопець перебуває на навчаннях.

Публікація Закарпатського ОТЦК від 17 червня
Фото: Скриншот

Нагадаємо, з 18 червня у застосунку "Резерв+" з’явиться QR-код. В Україні запрацює електронний військово-обліковий документ, який буде рівнозначним паперовому.

Член оборонного комітету Ради Федір Веніславський розповів, чи мають право працівники ТЦК затримувати чоловіків та кого можуть примусово відправити на ВЛК.

Теги по теме
Скандал
Источник материала
Поделиться сюжетом