Дефіцит буде суттєвим: коли українцям загрожують відключення світла на 16-17 годин на добу
Дефіцит буде суттєвим: коли українцям загрожують відключення світла на 16-17 годин на добу

Дефіцит буде суттєвим: коли українцям загрожують відключення світла на 16-17 годин на добу

В Україні найближчими місяцями-півтрами (тобто до кінця липня) очікується суттєвий дефіцит електроенергії, через що відключень світла побільшає. Непростим буде і зима – під час холодів світло можуть давати лише на 6-7 годин на добу, дефіцит в енергосистемі становитиме до 35%.

Про це заявив СЕО енергокомпанії Yasno Сергій Коваленко в ефірі національного телемарафону. "У нас йде ремонтна кампанія атомних блоків. Тому липень буде у нас досить важким з погляду дефіциту, і, як наслідок, з погляду відключень для населення та бізнесу", - сказав він.

Наступний кризовий період, за його словами, настане взимку. Тоді українці можуть проводити без світла по 17-18 годин на день.

Втім, як уточнив голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький в інтерв'ю, давати чіткі прогнози на зиму поки що неможливо. Зокрема, за його словами, все залежатиме від російських обстрілів та можливостей України відновити зруйновані потужності генерації.

Кудрицький уточнив, що існують сценарії, в яких внаслідок нових обстрілів відключення "можуть продовжуватися не 4 години через 4, а 6-7 годин без світла, 2-3 години зі світлом. "Також є оптимістичні сценарії, коли все вдасться відновити, незважаючи на обстріли, або атаки не будуть такими успішними, як раніше. Як оператор ми прораховуємо найгірше і найкраще, що нас може очікувати... Але орієнтувати людей, що електрики не буде 12-15-20 годин, 15 годин, ми просто не можемо, бо ніхто не знає , що нас чекає", – вважає Кудрицький.

Також, як зазначив Коваленко, в Україні почали використовувати більш збалансований підхід до розподілу наявної електроенергії серед споживачів. Така система діє вже тиждень.

"На мій погляд, підхід більш збалансований, і ми бачимо це по Києву, тому що зараз "Укренерго" дає команди з відключень за конкретними групами, або, як ще називають, чергами. Тому, на мою думку, з того, що ми бачили за цей тиждень – графіки відключення світла більш збалансовані між регіонами", – сказав Коваленко.

Крім того, Кабінет міністрів планує суттєво скоротити перелік споживачів, яких не відключатимуть від електроенергії, щоб ще рівномірніше розподілити енергетичні ліміти та зменшити тривалість відключень для інших споживачів. Це дозволить розширити коло споживачів, які будуть охоплені графіками стабілізаційних відключень, а відповідно зменшити кількість без світла для кожного конкретного споживача.

Як повідомляв OBOZ.UA, за прогнозами експертів, Україна має високі шанси зберегти цілісність енергосистеми цієї зими, незважаючи на можливі удари з боку Росії, з ймовірністю уникнення блекауту понад 90%. Частково покрити дефіцит електроенергії допоможе збільшення імпорту з Європи та відновлення генеруючих потужностей на 1,5-2 ГВт.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны