Кремль такого не очікував: чому Саміт миру є поразкою Росії
Кремль такого не очікував: чому Саміт миру є поразкою Росії

Кремль такого не очікував: чому Саміт миру є поразкою Росії

Російська опозиціонерка, політична аналітикиня Ольга Курносова зазначила в розмові з 24 Каналом, що росіяни сподівалися зірвати Саміт миру, намагалися зробити так, щоб на нього ніхто не приїхав. Проте сподівання Росії не виправдались.

Потрібно було міняти Лаврова

Тому це дуже чутлива дипломатична поразка Москви. Загалом сучасна російська дипломатія є чим завгодно, але тільки не дипломатією.

Подивиться на Сєргєя Лаврова, Марію Захарову – хіба це дипломати? Цього провалу варто було очікувати, і він трапився. Тому коли Путін перепризначав уряд, потрібно було міняти Лаврова,
– наголосила опозиціонерка.

Росіяни також сподівались, що рівень представництва на Саміті миру буде нижчим. Однак і тут на них очікувало розчарування.

Кремль такого не очікував, що на Саміті миру у Швейцарії буде представництво на такому високому рівні. Зокрема, несподівано було представництво США – віцепрезидент (Камала Харріс – 24 Канал) – це високий рівень представництва. Тому не можна говорити, що це була прохідна подія, яка нікого не зацікавила і ніхто не про ще не буде домовлятися,
– зауважила Курносова.

За підсумками Саміту миру, на думку політичної аналітикині, Росія має усвідомити, що більша частина світових держав сприймає сьогодні її як країну-агресора, країну-злочинця, а особисто Путіна – як військового злочинця, який напав на сусідів.

Світ буде вирішувати сам, як саме не просто зупинити агресора, але й ще його покарати. Адже якщо він залишиться непокараним, тоді всі зрозуміють, що так можна робити. Світ має знайти відповідь на цю загрозу – як саме приборкати країну-агресора, яка має ядерну зброю.

"Це дуже складний виклик. Проведення Саміт миру свідчить про те, що світ серйозно ставиться до цієї загрози і думає, у який спосіб можна розв'язати цю проблему. Вона є не проблемою України, а щонайменше Європи, а, на мій погляд, – усього світу", – впевнена Ольга Курносова.

Більше про Саміт миру у Швейцарії

Захід відбувся 15 та 16 червня та зібрав 100 країн та організацій. За її підсумками учасники підтримали спільне комюніке. Попередньо його мали підтримати 80 країн. Однак Ірак і Йорданію згодом зникли зі списку підписантів. В підсумковій декларації було зазначено, що:

  • українські атомні електростанції та установки, зокрема і Запорізька АЕС, мають бути контрольовані України та дійти під наглядом МАГАТЕ;
  • не прийнятно використовувати продовольчу безпеку як зброю. Також напади на торговельні судна, цивільні порти та інфраструктуру є неприйнятними;
  • мають бути звільнені військовополонені за формулою "всіх на всіх". Водночас викрадені Росією українські діти й цивільні необхідно повернуті додому.
Теги по теме
Владимир Путин
Источник материала
Поделиться сюжетом