По 2-3 години на добу, але киянам — довше: скільки будемо влітку сидіти без світла
По 2-3 години на добу, але киянам — довше: скільки будемо влітку сидіти без світла

По 2-3 години на добу, але киянам — довше: скільки будемо влітку сидіти без світла

Останніми днями відключення електроенергії в Україні стабілізувалися, але, кажуть експерти, це не назавжди. Влітку на українців очікують відключення, навіть якщо не буде нових руйнувань та втрат генерації. Атомні станції будуть в ремонті до осені, тож, певний дефіцит залишиться, а який саме, зокрема, залежить від погоди. У разі сильної спеки відключення будуть довшими, за помірних температур — меншими.

За прогнозами експертів, внаслідок відключень світла споживання електрики скоротиться на 20%, а то й 25% у річному обсязі. Про це пише Фокус у своєму новому матеріалі "Не надто високий тариф. Чи можуть в Україні підвищити ціну електроенергії для населення ще раз".

За словами директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, наразі ситуація з відключеннями трохи стабілізувалася за рахунок того, що один з атомних блоків був знову введений в експлуатацію (після ремонтних робіт), що дало енергосистемі 1 мегават потужності. Крім того, в тестовому режимі запрацювала нова методика розподілення лімітів. "Все це покращило ситуацію, але наприкінці місяця один з атомних блоків буде виведено з експлуатації і дефіцит збільшиться. Тож після 25 червня на споживачів чекає чергове погіршення ситуації з відключеннями", — зазначив експерт у коментарі Фокусу.

Внаслідок відключень світла споживання електрики скоротиться на 20%, а то й 25% у річному обсязі

Останні дні показали, що проблема нерівномірних відключень побутових споживачів у різних регіонах країни начебто вирішена, погоджується експерт з енергетики Українського інституту майбутнього Адріан Прокіп. Уряд затвердив постанову, яка має забезпечити рівномірну черговість графіків відключень. "Постанова мала б почати діяти 24 червня, проте НЕК "Укренерго" розробила власний алгоритм, який має вирішити проблему, і в тестовому режимі його застосовували вже минулих вихідних, — каже експерт. — Щоправда, не потрібно вважати, що відсутність відключень на вихідних є наслідком лише цього рішення. По-перше, на вихідних споживання зазвичай менше, а до того ж, з ремонту вийшов один атомний енергоблок, і це певною мірою пом’якшило проблему дефіцитів. Згодом інший енергоблок буде відправлено у планово-попереджувальний ремонт. Але зрозуміло, що вирівнювання умов задовольнить всіх".

Коли відключення заплановані - це вже добра новина
Фото: УНН

На думку енергетичного експерта Юрія Корольчука, протягом літа на українців в середньому по країні чекають відключення по 2-3 години на добу. У Київській, Львівській, Одеській областях, у Харкові в кризові періоди буде до 5-6 годин на добу. Багато що залежатиме від погоди, від роботи сонячної генерації, від потоків імпортної електроенергії, від того, як виводитимуть в ремонт блоки АЕС, каже експерт. На його думку, в жовтні-вересні буде покращення ситуації, а ось про зиму 2024-2025 наразі краще не згадувати.

Важливо Світло відключатимуть по-новому: у Кабміні анонсували зміни (відео)

Звісно, жити в умовах відключень некомфортно усім. Але, каже Адріан Прокіп, жодних конспірологічних причин цієї ситуації немає. Єдиною причиною відключень є величезні втрати енергосистеми внаслідок ворожих обстрілів.

Нагадаємо, що в Україні через спеку збільшили тривалість відключення електроенергії.

Раніше Фокус писав, як скоротити витрати, якщо в квартирі електроплита.

Теги по теме
энергетика тарифы
Источник материала
Поделиться сюжетом