Прорив ЗСУ до Бердянська. Коли Кримський міст стане важливою опорою логістики ЗС РФ на півдні
Прорив ЗСУ до Бердянська. Коли Кримський міст стане важливою опорою логістики ЗС РФ на півдні

Прорив ЗСУ до Бердянська. Коли Кримський міст стане важливою опорою логістики ЗС РФ на півдні

Сили оборони України знижують пріоритет ударів по Кримському мосту, говорячи про кратне зменшення вантажоперевезень. Але в будь-який момент переправа може перетворитися на основну логістичну артерію армії Росії на півдні. Фокус з'ясував, що могло змінити військові пріоритети командування ЗСУ.

Операція зі знищення Кримського мосту втрачає пріоритет. Ефект від неї — мінімальний, адже російська армія нині не використовує його максимально для військової логістики, заявив речник ВМС України Дмитро Плетенчук.

Стратегічне і тактичне значення мосту знизилося через його пошкодження внаслідок спільної операції СБУ і ВМС. Рівень загального логістичного навантаження на споруду не перевищує чверті всього обсягу, інші вантажі йдуть поромною переправою, підкреслює спікер.

Примітно, що буквально тиждень тому начальник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирило Буданов говорив, що ЗС РФ активно привозять до Криму мостом особовий склад, тому і привезли для його охорони сучасні комплекси ППО С-500. Це свідчить про уважне ставлення Москви до майбутньої конструкції.

Маршрути забезпечення окупаційних військ на півдні частково плануються з Ростова, також до кінця 2024 року планують добудувати рокадну залізницю (проходить паралельно до лінії фронту, таку дорогу застосовують для маневру і перегрупування військ, їхнього постачання або евакуації, а також для неправдивих перевезень, щоб дезінформувати противника, — ред.) уздовж узбережжя Азовського моря до Джанкоя.

Ростов відіграє важливу роль у забезпеченні окупаційних військ РФ на півдні

"Вони можуть закінчити її (будівництво залізничного полотна — ред.). Але з нею є проблема — вона знаходиться в зоні ураження наших засобів", — вказує Плетенчук.

Танки і бронетехніка для південного угруповання ЗС РФ

Опитані Фокусом військові аналітики ставлять під сумнів такий підхід до оцінки важливості Кримського мосту. Якщо на сьогодні ЗС РФ зменшили по ньому вантажопотік, це не означає, що в перспективі міст знову не перетворять на основну артерію постачання південного угруповання.

Приміром, якщо нині до Криму перебуває 10 танків, то через місяць можна побачити вже сотні, наводить приклад військовий оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

"Уявімо, що Сили оборони України розпочали контрнаступ у Запорізькій області та прориваються до Бердянська, розриваючи два окуповані плацдарми — південний і східний. Питання: як росіяни будуть підтримувати логістику в окупованій частині Херсонської області? Тільки через Крим і мостом", — вважає експерт.

Велика ймовірність використання залізничного полотна для перевезень бронетехніки, тому в перспективі Кримський міст має втратити функціональність, додав він.

Настільки велику артерію не можна залишати для безперешкодного використання противником у воєнний час. Перевезення особового складу переправою — досить важливий показник її роботи, зауважує військовий експерт Павло Нарожний.

"Крім озброєння, з 2014 року Росія звозила на півострів своїх громадян. З великою часткою ймовірності привезені росіяни обслуговують армію РФ, тому це потрібно мати на увазі, коли ми говоримо про логістику. Цистерни з паливом, запчастини та інше обладнання також привозять по мосту", — ділиться думкою аналітик.

Домовленості Заходу з Росією

Можливо, серед західних партнерів України з'явилися домовленості не бити по Кримському мосту через ядерні погрози Москви. У разі наявності таких умов, цілком можливо наносити удари по українській частині в територіальних водах України — зона протяжністю майже 20 кілометрів.

"Якщо питання в засобах ураження, то США вже поставили ЗСУ далекобійні ракети. Ми ж чимось завдавали ударів по території РФ", — підкреслює Павло Нарожний.

За словами заступника директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Михайла Самуся, незважаючи на можливі непублічні попередження і домовленості з РФ, міст має бути знищений. Згідно з міжнародним правом, це незаконна споруда на українській території.

"Міст бере участь у забезпеченні окупаційної влади на півострові. Військовий аспект теж важливий, і чверть перевезених вантажів — досить пристойний обсяг. Якби йшлося про 2%, то варто було б і змінювати плани", — вважає експерт.

План військової операції з деокупації Криму передбачає знищення незаконної конструкції, у ньому міститься конкретний час ударів по поромних переправах і Кримському мосту. Однак нинішні заяви українського командування говорять про ймовірні зміни в планах операції, підсумував Самусь.

Нагадаємо, нещодавно росіяни побудували дві зони захисних споруд біля обох кінців Кримського мосту. На початку червня 2024 року поруч з опорами з'явилися бонові загородження і баржі.

За даними американського Інституту вивчення війни, окупанти використовують Кримський міст для транспортування палива до Криму. Вантажі в основному привозять залізничною гілкою.

Теги по теме
Крым
Источник материала
Поделиться сюжетом