США значно відстають від Китаю в ядерній енергетиці – дослідження
США значно відстають від Китаю в ядерній енергетиці – дослідження

США значно відстають від Китаю в ядерній енергетиці – дослідження

США значно відстають від Китаю в ядерній енергетиці – дослідження

У Китаї зараз будують 27 ядерних реакторів, і середній термін їхнього будівництва становить близько семи років, що набагато швидше, ніж в інших країнах, зазначають фахівці.

США відстають від Китаю у розвитку високотехнологічної ядерної енергетики "на 15 років", пише Reuters з посиланням на дослідження Фонду інформаційних технологій та інновацій – вашингтонського безпартійного дослідницького інституту.

"Швидке розгортання в Китаї все більш сучасних атомних електростанцій з часом призводить до значної економії за рахунок масштабу та ефекту навчання на практиці, і це говорить про те, що китайські підприємства отримають перевагу в додаткових інноваціях у цьому секторі в майбутньому", - йдеться в звіті.

США мають найбільший у світі парк атомних електростанцій, і адміністрація президента Джо Байдена вважає, що таке чисте джерело електроенергії має вирішальне значення для стримування кліматичної кризи.

Але після того, як дві великі електростанції в штаті Джорджія були введені в експлуатацію у 2023 та 2024 роках з перевищенням бюджету на мільярди доларів та затримкою на роки, у США не будуються ядерні реактори. 

Державні банки Китаю можуть пропонувати кредити під ставку лише 1.4%, що набагато нижче, ніж у західних економіках. Його атомна енергетика отримала вигоду від сталої державної підтримки та стратегій локалізації, які дозволили Китаю домінувати у таких секторах, як відновлювані джерела енергії та електромобілі.

Перший у світі так званий високотемпературний газоохолодний реактор четвертого покоління в затоці Шідао запустили в експлуатацію в грудні минулого року. Китайська асоціація атомної енергетики стверджує, що в рамках проєкту розробили понад 2,200 комплектів «першого у світі обладнання» із загальним рівнем локалізації матеріалів вітчизняного виробництва 93.4%.

Прихильники високотехнологічних реакторів кажуть, що вони безпечніші і ефективніші за нинішні електростанції. Критики кажуть, деякі нові реактори створюють матеріальні ризики.

При цьому Китайська асоціація ядерної енергії попередила, що у виробництві ядерних компонентів спостерігається серйозне перенасичення, а «надмірна конкуренція» призводить до зниження цін і до збитків.

Стівен Езелл, автор доповіді, заявив, що якщо США серйозно ставляться до ядерної енергії, їм слід розробити надійну національну стратегію, яка включає більше інвестицій у дослідження та розробки, виявлення та прискорення перспективних технологій, а також підтримку розвитку кваліфікованої робочої сили.

Міністерство енергетики США ще не прокоментувало це дослідження.

Раніше американські вчені попередили: плани уряду США використовувати високопробний низькозбагачений уран (HALEU) як паливо для нових ядерних реакторів – небезпечні, оскільки є ризик того, що цю речовину почнуть несанкціоновано використовувати у виробництві ядерної зброї.

Источник материала
Поделиться сюжетом