Українцям замість бензину заливають "бодягу": що може статися з автомобілем
Українцям замість бензину заливають "бодягу": що може статися з автомобілем

Українцям замість бензину заливають "бодягу": що може статися з автомобілем

Неякісний бензин може завдати значної шкоди автомобілю. Наприклад, може зруйнуватися фільтр та паливний насос у баку. Способів "бодяжити" ж пальне безліч.

Зокрема, для цього можуть занижувати октанове число, розповідають у Dexpens. Це призводить до нерівномірного згоряння пального у двигуні.

Водночас октанове число можуть і штучно завищувати – що також негативно впливає на двигун. Зокрема, додають:

  • спирти та ефіри. Що за високої їх концентрації у паливі – близько 10% – призводить до зростання витрати пального, а в спеку може спровокувати утворення повітряних пробок у системі подачі пального;
  • ароматичні вуглеводні. Це призводить до збільшення кількості нагару. Крім того, негативно впливає на фільтр у баку, трубки паливної системи, різні ущільнювачі тощо.

Ще один спосіб – збільшення вмісту в паливі сірки. У поєднанні з водяною парою, завжди присутньою при згорянні, вона призводить до виникнення сірчаної кислоти. Яка, зі свого боку, дуже негативно впливає на двигун.

Нерідко в пальне додають воду. Взимку, зокрема, це може спровокувати замерзання вологи та блокування фільтра.

Як зрозуміти, що авто заправлено бодягою

Як пояснюють експерти, визначити, що використовуване пальне неякісне, можна самостійно – не вдаючись до лабораторного аналізу. Зокрема, при регулярному використанні "бодяги":

  • впаде потужність авто і воно не буде нормально їхати;
  • авто погано запускатиметься;
  • відбуватиметься постійна і глибока детонація, мотор дуже сильно трястиме;
  • збільшиться витрата пального тощо.

Де продають фальсифікат

Продають ж бодягу в багатьох регіонах України. Одна з таких заправок діяла у Києві. Як повідомили у Бюро економічної безпеки (БЕБ), загальна вартість вилученого пального та обладнання на ній складає понад 1 млн грн.

Зокрема на заправці були відсутні дозвільні документи, ліцензії на роздрібну торгівлю пальним, сертифікати якості на пальне, що продавалось, та документи про його походження. Також детективи зафіксували відсутність касових апаратів", – йдеться у повідомленні.

А на АЗС Закарпатської області продавали підроблені бензин та дизель, які виробляли у цьому ж регіоні. Розміщено ж виробництво було в Мукачеві – його роботу налагодили посадові особи столичного підприємства, яке мало дозвіл лише на оптову торгівлю пальним.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас, на українських АЗС очікується подорожчання бензину та дизеля. Причина – майбутнє підвищення акцизів на паливо. Втім, зростання не буде різким – за прогнозами, ціни не зростуть навіть на 2 грн/л.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом