Стан енергетичної системи 3 з 12: чого українцям очікувати взимку
Стан енергетичної системи 3 з 12: чого українцям очікувати взимку

Стан енергетичної системи 3 з 12: чого українцям очікувати взимку

Стан енергетичної системи України наразі оцінюється як 3 з 12, і без повернення Запорізької АЕС обмеження у споживанні електроенергії будуть діяти ще дві зими. Для відновлення потужностей енергосистеми потрібно близько двох років.

Про це  розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в коментарі Київ24.  Це означає, що система працює з великими обмеженнями і не може забезпечити повну потребу країни в електроенергії.

Одним із ключових факторів, який міг би значно покращити ситуацію, є повернення Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) під контроль України. "Якби нам вдалося у будь-який спосіб повернутися до управління Запорізькою атомною станцією і включити в роботу хоча б 2-3 блоки, це був би величезний фактор, який змінить ситуацію в енергосистемі. Обмеження практично не знадобилися б. Або знадобилися б дуже рідко", – пояснив Харченко.

Це підтверджує значення ЗАЕС для стабільності енергосистеми України. Наразі станція перебуває під контролем російських військових, що унеможливлює її повноцінну експлуатацію.

За словами Харченка, без допомоги ЗАЕС дві зими українцям гарантовано доведеться жити з обмеженнями у споживанні електроенергії. "Якщо цього не сталося, то для відновлення потужностей нам потрібно десь 2 роки. Тобто дві зими у нас обмеження будуть практично гарантовано. На другу зиму 2025-2026 вони будуть мінімізовані, але, цілком ймовірно, що будуть", – зазначив він.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, в Україні найближчими місяцями-півтрами (тобто до кінця липня) очікується суттєвий дефіцит електроенергії, через що відключень світла побільшає. Непростим буде і зима – під час холодів світло можуть давати лише на 6-7 годин на добу, дефіцит в енергосистемі становитиме до 35%.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом