Ультраправі у Франції намагаються дистанціюватися від Росії – Politico
Ультраправі у Франції намагаються дистанціюватися від Росії – Politico

Ультраправі у Франції намагаються дистанціюватися від Росії – Politico

Ультраправа партія Франції "Національне об'єднання" пом'якшила деякі зі своїх найсуперечливіших пропозицій перед достроковими парламентськими виборами. Політсила частково дистанціювалася від Росії, а також переосмислила оборонну програму.

На це звернули увагу журналісти Politico. Нагадаємо, що дострокові вибори Париж оголосив 30 червня (перший тур) і 7 липня (другий тур).

Справа в тому, що крайня права партія видалила зі свого сайту частину пропозицій щодо оборонної політики – у тому числі розділи, в яких пропонувалося поглибити відносини з Росією, зупинити проєкти співпраці з Німеччиною та вийти з інтегрованого військового командування НАТО.

"Національне об'єднання", судячи з усього, має намір досягти значних успіхів у парламенті, зазначили в Politico.

Пропозиції, які тепер "зникли", виникли під час президентської кампанії Марін Ле Пен (лідерки "Національного об'єднання") у 2022 році. Її партія випустила 17 тематичних буклетів, де викладалася її програма. Лише 16 буклетів залишаються у відкритому доступі. Той, що присвячений захисту, був видалений приблизно в середині червня.

У своєму маніфесті "Національне об'єднання" виступало за дистанціювання від Вашингтона, намагаючись взаємодіяти з Москвою. Мовляв, Вашингтон "не завжди поводиться як союзник Франції". Натомість Ле Пен у програмі 2022 року пропонувала шукати "альянс із Росією з певних питань", таких як європейська безпека або боротьба з тероризмом.

У видаленому документі також йшлося про те, що Франції потрібно "негайно" вийти з єдиного військового командування НАТО.

Також пропонувалося "поставити крапку" на проєктах співробітництва з ФРН у військовій сфері, враховуючи "глибокі й непримиренні доктринальні, оперативні та промислові розбіжності з Берліном". Партія пропонувала зупинити в тому числі спільну розробку бойових танків і винищувачів наступного покоління.

Останніми місяцями "Національне об'єднання" демонструвало не таку радикальну позицію.

Наприклад, у березні депутати політсили утрималися на голосуванні з питань військової допомоги Україні, тоді як депутати від лівої партії "Нескорена Франція" віддали голоси "проти".

Того ж місяця нова зірка і президент "Національного об'єднання" Джордан Барделла заявив ЗМІ, що Франції слід дочекатися закінчення війни в Україні, перш ніж покинути об'єднане командування Північноатлантичного альянсу. Барделла стане прем'єр-міністром, якщо "Національне об'єднання" переможе на парламентських виборах.

У своїй програмі на європейських виборах 2024 року партія не повторила радикальних пропозицій. Натомість політики говорили, що "Росія [порушувала] міжнародне право та провокувала перегляд міжнародного порядку".

Представник "Національного об'єднання" у коментарі Politico заявив, що Барделла найближчими днями викладе свою програму, у тому числі щодо оборони.

Як раніше повідомляв OBOZ.UA, 9 червня президент Франції Еммануель Макрон оголосив про розпуск Національних зборів (нижньої палати французького парламенту) та призначив дострокові вибори. Ця подія – великий сюрприз для країни й величезний ризик для Макрона. Востаннє Нацзбори у Франції розпускалися в 1997 році, коли це зробив президент Жак Ширак.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом