В Україні різко перерахують ціни на сигарети і стіки: коли пачка коштуватиме більше 170 грн
В Україні різко перерахують ціни на сигарети і стіки: коли пачка коштуватиме більше 170 грн

В Україні різко перерахують ціни на сигарети і стіки: коли пачка коштуватиме більше 170 грн

В Україні в першому читанні ухвалили законопроєкт №11090, який призведе до значного підвищення цін на цигарки. Зараз документ готується до другого читання. Його можуть ухвалити вже до 1 липня. Це дозволить додатково зібрати в бюджет близько 612 млн грн наступного року, а поступово надходження зростуть на 13,8 млрд грн на рік, йдеться в документі.

Через чотири роки пачка сигарет з фільтром середньої цінової категорії коштуватиме близько 173 грн.

Докладніше про те, як зміниться вартість сигарет в Україні через новий закон, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Сигарети подорожчають через директиву ЄС. Але це також допоможе зібрати більше коштів

Україна ще кілька років тому зобов'язалась виконати євродирективу 2011/64/EU, яка передбачає встановлення мінімального акцизу на цигарки в розмірі 90 євро за тисячу сигарет. Притому в попередній версії закону розмір акцизів був визначений у гривні. І через значну девальвацію виявилось, що Україна умови ЄС не виконала.

Редакція OBOZ.UA розрахувала приблизну вартість пачки сигарет після ухвалення законопроєкту. Акциз зафіксований у євро, тому для оцінки вартості ми враховували прогноз курсу гривні, опублікований МВФ. Крім того, в прогнозі використано курс доллара до євро 1,07/1. Також у розрахунку є припущення, що акциз, як і йдеться в директиві, має становити не менше 60% від середньозваженої роздрібної ціни пачки.

Отже, згідно з розрахунками редакції:

  • до перегляду правил – 87,14 за пачку (згідно з Держстатом)
  • в 2024-му – 92,8 грн за пачку;
  • в 2025-му – 127,4 грн за пачку;
  • в 2026-му – 142,1 грн за пачку;
  • в 2027-му – 155,8 грн за пачку;
  • в 2028-му – 173,6 грн за пачку.

Коли зміни ухвалять, очікується збільшення надходжень від цигарок у 2025-му в розмірі 612 млн грн, у 2026 році додатково в бюджет має надійти 5 млрд грн, у 2027 році – 9,3 млрд грн, у 2028 році – 13,8 млрд гривень.

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради рекомендував ухвалити документ з певними змінами. Зокрема:

  • застосовувати єдиний курс валют протягом року;
  • доповнити графіком підвищення ставок акцизного податку на рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

Зараз у документі не передбачено подорожчання рідин для електронних сигарет. Однак є окреме рішення щодо подорожчання тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕН), тобто стіків. Зараз пачка коштує близько 85 грн. Якщо враховувати прогноз МВФ щодо курсу гривні, а також планів щодо перегляду ставок, поступово її вартість зросте до 133,79 грн.

  • до перегляду правил – 85 за пачку
  • у 2024-му – 92,7 грн за пачку;
  • у 2025-му – 115 грн за пачку;
  • у 2026-му – 122,7 грн за пачку;
  • у 2027-му – 127,8 грн за пачку;
  • у 2028-му – 133,79 грн за пачку.

Як видно з двох графіків, зараз вартість хітсів незначно відрізняється від вартості пачки сигарет середнього класу. Однак уряд запропонував ввести різні акцизи для звичайних сигарет і стіків. Як результат, через чотири роки пачка хітсів може бути на 39,81 грн дешевше, ніж пачка сигарет. Акцизні ставки між хітсами та звичайними сигаретами відрізняються і в країнах ЄС.

Чому сигарети будуть дорожче за хітси

Мінімальний акциз для 1000 сигарет пропонують підвищити до 90 євро, а для виробів для систем нагрівання – всього до 72 євро. Проти такого рішення, зокрема, виступила ГО "Життя".

"За розрахунками фахівців ГО "Життя", ухвалення податкової преференції для ТВЕН, ініційованої Міністерством фінансів України, призведе до недоотримання в Держбюджет України щонайменше 5,2 млрд грн щороку. Всупереч інтересам України ці кошти з кишень громадян йтимуть на користь тютюнових компаній, включно з міжнародними спонсорами війни", – йдеться в рішенні.

Нардеп від "Слуги народу" Олексій Устенко в своїй колонці пояснив, навіщо така різниця. "І тут варто окремо зауважити прихильникам максимального підняття всіх податків і одразу – надмірне зростання акцизів на ТВЕН може створити "сприятливі" умови для появи контрабанди з інших країн, де ставки акцизу та ціни на них значно нижчі", – написав депутат.

Аргумент щодо збільшення рівня контрабанди після зростання акцизів активно використовують і тютюнові компанії. При цьому насправді зараз контрабандні сигарети виготовляються в Україні. Це ті цигарки, з яких не сплачують податки. Це завдає бюджету мільярдні збитки.

У 2021 році Україна гармонізувала акцизи на ТВЕН та сигарили до рівня сигарет. У 2023 році надходження до бюджету від акцизів на ТВЕН сягнули 14,4 млрд грн. Застосування різних акцизних ставок на ТВЕНи і сигарети може створити ситуацію, коли пачка стіків через чотири роки буде майже на 40 грн дешевша, ніж пачка сигарет. І це, звісно, створить конкурентну перевагу для виробників тютюнових виробів для електричного нагрівання.

Источник материала
Поделиться сюжетом