30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Більше батарей, більше можливостей: як акумулятори можуть допомогти перемогти у війні
Більше батарей, більше можливостей: як акумулятори можуть допомогти перемогти у війні

Більше батарей, більше можливостей: як акумулятори можуть допомогти перемогти у війні

Військовий потенціал Китаю зростає завдяки новим акумуляторним технологіям. Це один із факторів, який дуже турбує американських військових аналітиків.

У своєму матеріалі "Батареї як військовий засіб" старший науковий співробітник Глобального енергетичного центру Атлантичної ради та Ініціативи з безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні Джозеф Вебстер аналізує, як акумуляторні технології впливають на розвиток військового потенціалу Китаю. Фокус наводить витяги зі статті, опублікованої на сайті War on the Rocks.

Китай зможе створювати полчища дронів

Дрони відіграють помітну роль у сучасних збройних конфліктах. Старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки Семюел Бендетт підрахував, що, приміром, Росія і Україна використовують не менше 50 000 дронів-камікадзе типу FVP (вид від першої особи) на місяць. Ці БПЛА часто оснащені літій-іонними батареями. Якщо розгориться конфлікт між Китаєм і Тайванем, безпілотники можуть зіграти настільки ж важливу роль, вважає автор.

Виробництво дронів у Китаї сильно розвинене. І хоча військові та цивільні БПЛА виконують різні завдання і мають різні можливості, Китай міг би перепрофілювати лінії з виробництва цивільних дронів для потреб своїх збройних сил. Промислові потужності материкового Китаю у сфері виробництва повітряних дронів і акумуляторів, а також його близькість до Тайваню можуть виявитися важливими в конфронтації.

Китай випускає величезну кількість дронів і батарей
Фото: droneguru.net

Викликає тривогу те, що китайські ВМС розширюють використання безпілотників в операціях. Нещодавно було запущено перший у світі спеціалізований носій дронів і побудовано щонайменше 2 базових кораблі для дронів. Аналітики вважають, що ці платформи використовують у навчальних цілях, особливо для імітації атаки ворожих роїв дронів.

Багато, а можливо, і більшість із цих пристроїв працюватимуть на бензині, дизельному або реактивному паливі, але одноразові дрони з живленням від літій-іонних акумуляторів також можуть використовуватися. Синергія між можливостями Китаю з виробництва БПЛА, суднобудування та акумуляторним комплексом має бути в центрі уваги коаліційних військових планів, стверджує Джозеф Вебстер.

Батареї, ймовірно, виявляться ще більш важливими для морської сфери, яка стане вирішальним фактором у будь-якій конфронтації через Тайвань.

Китайський підводний дрон 300CB
Фото: naval news

Нова небезпека в морі — підводні безпілотники

Акумулятори використовуються в безпілотних підводних кораблях, безпілотних надводних кораблях і неатомних підводних човнах. Більшість військово-морських сил, особливо ті, у яких немає доступу до атомних суден, експлуатують дизель-електричні підводні човни з батареями, які заряджають від дизельного палива. Такі підводні човни часто повинні підніматися до поверхні для забору повітря або не занурюватися на велику глибину, щоб виводити вихлопні гази дизельного пального і перезаряджати батареї для роботи, але це підвищує ризик їх виявлення.

Підводні човни з літій-іонними батареями мають поліпшені характеристики порівняно з наявними свинцево-кислотними батареями. Деякі переваги літій-іонних батарей охоплюють менший ризик виявлення (через меншу потребу підводного плавання, а також тихішу роботу), більшу витривалість під водою та вищі швидкості для спринту й круїзу.

Важливо Військова техніка США може перетворитися на металобрухт без акумуляторів із Китаю

Хоча США наразі не експлуатують дизель-електричні підводні човни, проте можлива співпраця з японськими та південнокорейськими верфями для їхнього будівництва.

Акумуляторний комплекс КНР за останні роки продемонстрував сильний розвиток і в багатьох відношеннях він є більш технологічно просунутим, ніж комплекс глобального Заходу. ВМС Китаю може в середньостроковій перспективі розмістити передові літій-іонні дизель-електричні підводні човни і, можливо, вже має плани зробити це.

Твердотільна китайська батарея CATL
Фото: Geely

Майбутнє за твердотільними батареями

Твердотільні акумулятори пропонують ще більше можливостей, ніж літій-іонні, включно з більшою щільністю енергії, ємністю та безпекою. Вони зможуть забезпечити пристроям підвищену автономність, збільшивши дальність їхньої дії. Такі батареї встановлюватимуть на підводних човнах, де літій-іонні аналоги становлять небезпеку через можливе загоряння.

Хоча твердотільні батареї ще не комерціалізовані через поки що не вирішені технічні проблеми, військові замовники, зокрема в Китаї, готові спонсорувати дослідження і закупити ці енергосховища, які можуть коштувати набагато дорожче за акумулятори іншого типу. Таким чином, розробка твердотільних батарей може істотно підвищити продуктивність як дизель-електричних підводних човнів, так і безпілотних систем, що використовуються над водою і в небі.

Раніше ми писали про те, що літій-іонних батарей поменшає, тому що Китай вирішив скоротити їх виробництво. Згідно з нововведеннями Міністерства промисловості та інформаційних технологій, китайським компаніям доведеться закрити і зменшити безліч фабрик, що випускають батареї.

Источник материала
Поделиться сюжетом