1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Що не можна робити з павуками 20 червня і кого треба ловити руками: примітка та заборони на Мефодія
Що не можна робити з павуками 20 червня і кого треба ловити руками: примітка та заборони на Мефодія

Що не можна робити з павуками 20 червня і кого треба ловити руками: примітка та заборони на Мефодія

У церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Мефодія Патарського, Олімпійського, єпископа.

У народі його прозвали Перепелятником за те, що цього дня було прийнято полювати на перепели. Інші назви свята: "Мефодій Погодовказівник", "Павутинний день", "Нефедов день", "Тенетник".

Цього дня зазвичай вже закінчувалися роботи на полі. Город вважався жіночою турботою. Чоловіки ж обов'язково йшли на перепелине полювання. Саме встигає хліб, який приваблює цих птахів, і їх дуже легко спіймати. Але стріляти не можна, тільки ловити руками. Якщо це вийде, то весь рік буде удача цій людині. Навіть користувалися послугами знахарів і брали із собою траву-колюку, щоб полювання принесло удачу.

Навряд чи ви будете шукати в полі перепілку, але деякі прикмети, де її краще знайти. Якщо над озимими літає мошкара та павутиння, то саме тут швидше за все ховаються перепели. А от якщо сильно чуєте свист цих птахів, то саме тут навряд чи знайдете видобуток. Якщо вам дуже пощастило і ви побачили білого перепела, то удача на вашому боці. Якщо зможете його упіймати, то весь рік у вас буде щасливим. Тільки потім його треба відпустити на волю.

А ось зловити іншого птаха цього дня – обіцяє нещастя. Її самим їсти не можна, потрібно спочатку засмажити і віддати собакам чи кішкам.

Є ще багато прикмет про луну. Діти в лісі намагалися дізнатися про нього погоду. Якщо на їхній крик відлуння дзвінке, то найближчими днями буде теплим і погожим, а якщо звук глухий, то скоро буде дощ. За допомогою луни можна дізнатися дівчатам, з якого боку буде їхній наречений. Але також вважали, що луна – це голос нечисті. Якщо відлуння йде від лісу – відповів Водяний, а хлопець буде немісцевим, бо живе за річкою. Якщо з лісу – відповів Лісовик, судженого слід чекати здалеку, він пройде багато лісів. Якщо від овина – Овінник пророкує місцевого чоловіка. Якщо ж від лазні – Банник каже, що хлопець, швидше за все, ваш сусід.

Закохана пара, фото: Знай.ua

Що не можна робити 20 червня

20 червня, як і будь-якого іншого дня, церква не схвалює лайки, наклепи, сварок, виступає проти жадібності, заздрості, зневіри, не слід відмовляти у допомозі тим, хто просить.

Народні прикмети цього дня не радять у цей день чіпати та вбивати павуків – бути біді, а також є страви з птаха, крім перепелів – вважається, що це до неприємностей.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.

Источник материала
Поделиться сюжетом