1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Піднесли сірник і підпалили землю: 53 роки потому "Ворота пекла" на планеті все ще палають
Піднесли сірник і підпалили землю: 53 роки потому "Ворота пекла" на планеті все ще палають

Піднесли сірник і підпалили землю: 53 роки потому "Ворота пекла" на планеті все ще палають

Ризикований план дослідників обернувся тим, що вже понад півстоліття на Землі є гігантська діра, яка продовжує палати вдень і вночі.

Ця історія почалася 1971 року в Туркменістані, коли газовий кратер Дарваза вперше запалав. Відтоді минуло вже понад півстоліття, а вогонь все ще продовжує палахкотіти в цьому місці й вчені в усьому світі не знають, коли це припиниться, пише Live Science.

Ніхто не знає, як саме утворилися ці "Ворота пекла" на планеті, проте найпопулярніша версія припускає, що це сталося 1971 року, коли радянська газова бурова установка випадково зіткнулася з резервуаром природного газу. Унаслідок "проколу" родовища земля навколо бурової установки обвалилася, утворивши кратер і потягнувши на його дно бурову інфраструктуру та спровокувавши масштабний витік.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

У результаті з кратера, діаметр якого становив близько 70 метрів, а глибина сягала 30 метрів, на поверхню почав просочуватися метан та інші отруйні гази. Необхідно було вживати якихось кроків, і радянські геологи розробили "сміливий" план щодо запобігання витоку отруйного газу та екологічної катастрофи, оскільки в небезпеці опинилися місцеві жителі.

У результаті було ухвалено рішення підпалити стіни кратера — передбачалося, що вогонь знищить запаси метану протягом кількох тижнів. Але, на жаль. Відтоді минуло вже 53 роки, а кратер, як і раніше, палає.

Зазначимо, що президент Туркменістану оголосив про плани закрити Ворота пекла, проте поки що він усе ще палає. Кратер, що палає, розташований на вершині басейну Амудар'ї — високопродуктивної нафтогазової провінції, що простягається через Туркменістан і Узбекистан. Попередні дослідження показали, що в цьому місці приховані величезні кількості природного газу, здебільшого метану, який просочується по всьому басейну. Таким чином, за словами старшого викладача енергетичних геонаук в Університеті Ньюкасла у Великій Британії Марка Айрленда, навряд чи нам слід дивуватися з того, що Брама пекла так і не змогла "зачинитися" впродовж понад 50 років.

Дослідники вважають, що кратер пов'язаний із запасами пального метану, який підтримує його і забезпечує необхідним паливом. Крім того, вчені вважають, що десь на дні кратера все ще перебуває обвуглена бурова установка, що впала в нього понад півстоліття тому.

Наразі Ворота пекла стали туристичним місцем і приваблюють близько 10 000 туристів на рік.

Раніше Фокус писав про те, що "врата пекла" в Росії розчиняються з неймовірною швидкістю.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом