Трійця-2024: всі традиції і звичаї українського свята
Трійця-2024: всі традиції і звичаї українського свята

Трійця-2024: всі традиції і звичаї українського свята

Свято Трійці, або П’ятидесятниці, є одним із найбільш значущих церковних свят. Воно має велике значення як для вірян східного, так і західного обрядів.

Трійця наповнене багатовіковими традиціями і звичаями, які надають їй унікального колориту в обох конфесіях. Детальніше про них розповідає OBOZ.UA.

Коли Трійця в 2024 році

Це свято відзначається на 50-й день після Великодня, тому не має фіксованої дати.

Християни східного обряду, тобто православні, цього року відзначають Трійцю 23 червня, а віряни західного обряду — 19 травня.

Традиції

Свято Трійці символізує зішестя Святого Духа до апостолів і триєдність Бога – Отця, Сина і Святого Духа. Починається воно і у католиків, і у християн з урочистих богослужінь. Також в храмах освячують трави та гілки берези, а потім прикрашають ними будинок. Віряни сподіваються, що це приверне в дім добробут, мир та злагоду.

Зрештою після служби люди збираються всією родиною за святковим столом та всі разом частують смачними стравами. Найголовнішою з них вважається коровай.

Відмінність святкування Трійці у християн та католиків полягає в тому, що священнослужителі східного обряду вбираються в шати зеленого кольору, а західного – в білі.

Крім того, наприклад, в Італії на Трійцю в храмах розкидають пелюстки троянд, а в Англії влаштовують веселі ігри, танці та конкурси. Своєю чергою в Україні наші предки влаштовували вечорниці, на яких обирали собі пару. Також на Зелені свята раніше було заведено засилати сватів. Вважалося, що якщо заручитися в Трійцю, то подружнє життя буде щасливим.

Правила та заборони Трійці

Перед святом важливо привести будинок до ладу. Потрібно протерти всі поверхні, випрати всі речі та гарно вимити підлогу.

Також варто приготувати святкові страви, а саме кутю, пироги з сиром, мед та інші солодощі. Перед подачею смаколиків на стіл стелять святковий рушник.

Все це потрібно зробити завчасно, адже на саме свято потрібно відпочивати, а тому категорично заборонено займатися домашньою роботою та фізичною працею. Також не можна плести, в'язати, вишивати, сваритися, лихословити, одружуватися, заздрити, рубати дерева та обривати зелень.  

Раніше OBOZ.UA розповідав про день могутності Сонця і про те, які існують традиції в Україні під час літнього сонцестояння.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом