30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Українські переселенці зможуть отримати новий вид допомоги від держави: деталі
Українські переселенці зможуть отримати новий вид допомоги від держави: деталі

Українські переселенці зможуть отримати новий вид допомоги від держави: деталі

Розмір субсидії враховуватиме вартість оренди в певному регіоні або населеному місті країни.

У 2024 році внутрішньо переміщені особи (ВПО) можуть бути забезпечені новим типом державної підтримки — субсидією на оплату житлав оренду. Про це йдеться у пресслужбі Міністерства соціальної політики.

Для вирішення житлової проблеми переселенців Міністерство соціальної політики розробило новий механізм підтримки — субсидію на оренду житла. Реалізація цієї ініціативи запланована в рамках дворічного експериментального проєкту.

Насамперед запровадження субсидії на оренду планується для внутрішньо переміщених осіб. Надалі цей механізм підтримки може бути розширено й на інші категорії громадян, які також потребуватимуть такої допомоги від держави.

Раніше повідомлялося про можливість використання нового інструменту підтримки для ВПО з червня 2024 року після затвердження відповідного рішення уряду. Однак наразі механізм надання субсидій на оренду житла для ВПО перебуває на стадії опрацювання, і запуск проєкту тимчасово затримується.

Суттєвим аспектом субсидії є її адаптація під рівень орендної плати в конкретних регіонах чи населених пунктах країни. Адже вартість житла в Києві, Миколаєві, Закарпатті чи в маленькому містечку може значно різнитися. Таким чином, розмір субсидії на оренду враховуватиме цю різницю у вартості житла.

Крім того, розмір субсидії залежатиме:

  • від кількості осіб у складі домогосподарства, яке орендує житло;
  • від доходів домогосподарства та його спроможності оплачувати рахунки за оренду самостійно (що нижчими будуть доходи, то вищий відсоток вартості оренди покриватиме субсидія).

Переселенці платитимуть за оренду не більше 20-30% сімейного доходу, а решту фінансуватиме держава. У формулу розрахунку субсидії закладуть 13,5 кв. м житлоплощі на кожного члена домогосподарства плюс загальну площу для всіх.

Нагадаємо, юристи розповіли, хто з українців може отримати підвищену субсидію на оплату послуг з електропостачання.

Перша заступниця глави Мінсоцполітики розповіла, яку фінансову допомогу на житлові субсидії отримуватимуть українці в умовах відключень електроенергії.

Теги по теме
выплаты
Источник материала
Поделиться сюжетом