30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Про що зобов'язанні повідомити пенсіонери: в ПФУ озвучили жорсткі вимоги
Про що зобов'язанні повідомити пенсіонери: в ПФУ озвучили жорсткі вимоги

Про що зобов'язанні повідомити пенсіонери: в ПФУ озвучили жорсткі вимоги

В Україні у разі працевлаштування або звільнення з роботи пенсіонерпротягом 10 днів має повідомити про цей факт органи Пенсійного фонду. Відповідна вимога міститься у ч.2 ст.16 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Як заявили в ПФУ, неповідомлення або невчасне повідомлення про працевлаштування (або реєстрацію підприємницької діяльності) призводить до незаконних виплат пенсійних коштів, які підлягають обов’язковому поверненню органам ПФУ.

Після повідомлення про звільнення з роботи пенсіонери набувають право на надбавки та підвищення, які передбачені тільки для непрацюючих осіб. Приміром, непрацюючим пенсіонерам проводиться перерахунок пенсії у зв’язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму.

"Звертаємо увагу пенсіонерів, які проходили реєстрацію підприємницької діяльності, але з різних причин не займалися нею. Відсутність доходу від підприємницької діяльності не є підставою відносити пенсіонера до непрацюючої особи. До того моменту, поки не буде надано інформацію про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП, особа вважаєтеся працюючим пенсіонером", - повідомляють в ПФУ. 

Про дату працевлаштування, звільнення або припинення реєстрації підприємницької діяльності пенсіонери повідомляють органи ПФУ виключно шляхом подання заяви та документів, що засвідчують відповідні відомості (наказу або розпорядження про прийняття/звільнення з роботи, трудової книжки із записом про працевлаштування/звільнення, цивільно-правового договору тощо).

Раніше OBOZ.UA докладно писав про те, чому в Україні більшість 60-річних невдовзі не зможуть отримати пенсію вчасно. Це пов'язано з поетапним підвищенням вимоги до стажу.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом