1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Створюють для України: що відомо про європейські аналоги "Ланцета" Colibri і Larinae
Створюють для України: що відомо про європейські аналоги "Ланцета" Colibri і Larinae

Створюють для України: що відомо про європейські аналоги "Ланцета" Colibri і Larinae

БПЛА Colibri вражатиме живу силу транспорт і легку бронетехніку окупантів неподалік, тоді як Larinae створюється для знищення важкої техніки на відстані до 50 кілометрів.

Дві європейські оборонні компанії MBDA і KNDS розробляють дрони-камікадзе Larinae і Colibri, один з яких планують передати Силам оборони України. Про це пише портал Defence Express.

Перед компаніями було поставлено завдання розробити аналог російського баражувального боєприпасу "Ланцет". Colibri мав бути легким дроном-камікадзе вартістю до 20 тисяч євро для ураження живої сили, легкої бронетехніки і транспорту противника на малих дальностях. Larinae планувався як повноцінний протитанковий засіб дальність 50 кілометрів вартістю до 200 тисяч євро. Для втілення цих розробок європейські виробники кооперувалися в проєкт Nexter.

У KNDS розповіли про БПЛА Colibri і Larinae

На виставці Eurosatory 2024 у Парижі представник KNDS заявив, що проєкт досяг "рекордного прогресу". Також було розкрито характеристики БПЛА. Так, Colibri може перебувати в повітрі до 45 хвилин, має дальність зв'язку до 25 кілометрів і може вражати цілі без супутникової навігації в будь-який час доби. БПЛА оснащений бойовою частиною вагою 2,3 кілограма і функцією повітряного підриву. Також повідомляється, що Colibri виробляють для ЗСУ. Перші випробування апарата з бойовим навантаженням заплановано на кінець червня 2024 року.

БПЛА Colibri
Фото: Defence Express

Що стосується Larinae, він може перебувати в повітрі до 3 годин, може літати до 3 годин і оснащений бойовою частиною вагою 3 кілограми, призначеною для ураження захищених об'єктів. Дальність зв'язку БПЛА — до 80 кілометрів. Завдяки оптико-прицільній системі дрон може виявляти цілі на відстані до 15 кілометрів удень і до 3 кілометрів уночі. У виданні підкреслили, що на відміну від Colibri, Larinae збираються вперше випробувати тільки на початку 2025 року. Це пов'язано з тим, що, крім самого БПЛА, розробники мають створити станцію управління, системи навігації та наведення. Larinae створюється на базі Veloce 330 від EOS Technologie, який розганяється до 400 км/год.

БПЛА Larinae
Фото: Defence Express

"На якій стадії перебувають ці проєкти в MBDA не розкрили. Як і не показали прототипи чи моделі на Eurosatory 2024. На тлі чого можна зробити висновок, що заяви KNDS щодо рекордних термінів розробок дійсно мають під собою підґрунтя", — підсумували у виданні.

Випробування дрона Veloce 330

Нагадаємо, у березні міністр Збройних сил Франції Себастьян Лекорню заявив, що Париж замовив у виробника Delair 100 безпілотних літальних апаратів для України.

Сили оборони України також використовують на фронті безпілотні апарати-бомбардувальники Chimera, створені 57-річним французьким підприємцем Жеромом Бюклером.

Теги по теме
война
Источник материала
Поделиться сюжетом