1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Коли Україна отримає другу партію боєприпасів у рамках чеської ініціативи: названо ймовірні термін
Коли Україна отримає другу партію боєприпасів у рамках чеської ініціативи: названо ймовірні термін

Коли Україна отримає другу партію боєприпасів у рамках чеської ініціативи: названо ймовірні термін

Україна отримає другу партію боєприпасів у рамках чеської ініціативи вже в липні 2024 року. Хоча раніше мова йшла про кінець червня.

Про це з посиланням на  прем'єр-міністра Чехії Петра Фіалу повідомляє видання Euractiv. Загалом до кінця року Україна має отримати близько півмільйона боєприпасів.

"Перша партія боєприпасів з нашої ініціативи прибула в Україну деякий час тому. Ми робимо те, що необхідно", – сказав Фіала.

При цьому наголошується, що походження боєприпасів уряд Чехії не розголошує.

"За словами представників чеського уряду, подальші поставки заплановані на липень, а до кінця року Україна має отримати близько півмільйона боєприпасів", – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що в лютому 2024 року Чехія подала пропозицію про закупівлю артилерійських боєприпасів для України в країнах, що не входять до ЄС, на Європейській раді. Прага виступила посередником і об’єднала різні країни з постачальниками військової техніки з усього світу. 

План передбачавдоставку перших партій боєприпасів уже в травні, але реалізація зіткнулася з непередбаченими труднощами. Наприкінці травня міністр оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що 18 країн підписали з Чехією меморандуми про намір фінансувати закупівлю боєприпасів. Серед них Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Франція та Норвегія, а також неєвропейські союзники, такі як Канада.

Раніше повідомлялося, що Європейський Союз планує наростити виготовлення артилерійських снарядів. Це дасть йому змогу зрівнятися з виробничими потужностями Росії до 2025 року.

Як повідомляв OBOZ.UA, країна-агресор Росія виробляє артилерійські снаряди приблизно втричі швидше, ніж західні союзники України, і ці боєприпаси коштують приблизно вчетверо дешевше. Згідно з аналізом, у 2024 році Росія планує виготовити або відновити 4,5 млн боєприпасів. Водночас США та країни Європи планують виробити лише 1,3 млн снарядів.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом