Нацбанк оновить прогноз щодо цін та економічної ситуації в Україні
Нацбанк оновить прогноз щодо цін та економічної ситуації в Україні

Нацбанк оновить прогноз щодо цін та економічної ситуації в Україні

Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук розповів, що буде з економікою та цінами в Україні.

Як передає "Хвиля", про це він повідомив у ході дискусії Центру економічної стратегії.

Так, у липні Національний банк України традиційно оновить макропрогноз. Наразі переважають ризики у бік погіршення прогнозу зростання економіки.

ВВП

Зокрема, Миколайчук зазначив, що Нацбанк прогнозує економічне зростання на рівні 3% у 2024 році, що вкладається у діапазон консенсус-прогнозу (2,5-4%).

Він також підкреслив ключові фактори, що визначають економічну динаміку:

  • ситуація на фронті та можливості захистити бізнес та населення від тероризму РФ;
  • відновлення енергетичного сектора;
  • вплив міграції та мобілізації на трудовий потенціал.

ВВП в Україні

Крім того, Ніколайчук підкреслив, що ризики частково нівелюються краще за очікувану ситуацію в перші 5 місяців року.

До того ж, все гостріше відчуваються обмеження з боку пропозиції, зокрема через дефіцит робочої сили та брак потужностей з генерації електроенергії. При цьому інвестиції у безперебійність роботи енергетичної інфраструктури з боку бізнесу, центральної та місцевої влади можуть дати короткостроковий поштовх для економічної активності.

Інфляція

За словами Ніколайчука, фактична інфляційна динаміка дещо нижча за очікування НБУ, водночас базова інфляція близька до прогнозу. Нацбанк очікує, що інфляція помірно прискориться у 2024 році і повернеться до цільового діапазону (5%) у наступні роки.

Фінансування

Закриття бюджетних потреб, як зазначив заступник голови НБУ, є цілком реалістичним завданням для Міністерства фінансів, враховуючи близько 38 млрд доларів очікуваної міжнародної фінансової допомоги у поточному році та потенціал внутрішнього ринку запозичень.

Міжнародні резерви прогнозуються на рівні 42-43 млрд. доларів за підсумками 2024 року.

"Ситуація із зовнішнім фінансуванням поки що виглядає суттєво кращою порівняно з квітнем, зокрема, враховуючи нещодавню політичну заяву країн G7 про виділення Україні 50 млрд доларів через механізм прискорення отримання доходів від знерухомлених активів РФ. Водночас для їх фактичного отримання попереду ще багато технічних консультацій та політико-дипломатичної роботи", - додав Ніколайчук.

Раніше в Нацбанку попередили, що ціни в Україні зростатимуть швидше.

Источник материала
Поделиться сюжетом