1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Визнання в Голівуді і два «Оскари»: кінокритик розповів про досягнення Анатолія Кокуша
Визнання в Голівуді і два «Оскари»: кінокритик розповів про досягнення Анатолія Кокуша

Визнання в Голівуді і два «Оскари»: кінокритик розповів про досягнення Анатолія Кокуша

Про це він розповів на каналі «UKRAINE THE BEST».

«Анатолій Кокуш – це винахідник кінематографічної апаратури. Тобто він у певному сенсі став революціонером у кінотехніці. Чому? Тому що він додумався поставити кінокамеру на гіроскоп. Гіроскоп – це пристрій такий, як дзиґа, практично який не залежить від кута, під яким його нахиляють до землі, він завжди тримає горизонтальний рівень», - розповідає Дмитро Десятерик.

Здавалось би, констатує він, це лежало на поверхні, але, як то кажуть, все геніальне – це просте. За словами гостя програми, Кокуш поставив камеру на гіроскопі, стабілізував її, і з того моменту стало можливо знімати практично будь-які найкарколомніші сцени, шугаючи камерою довкола акторів і автомобілів, які падають чи злітають, і чого завгодно.

Крім того, продовжує кінокритик, Кокуш ще додумався поставити отаку стабілізовану гіроскопічну камеру на висувний телескопічний кран, і завдяки цьому стало можливо знімати верхні прекрасні абсолютно плани, величезні краєвиди.

«Ця техніка здобула визнання в Голівуді, на секундочку, у якому конкуренція шалена, шалена просто. Але оцей ось простий і дуже ефективний винахід просто завоював для Кокуша визнання в Голівуді, і він отримав два так званих технічних «Оскари». Тобто у технарів кінематографічних є своя система нагород, які присуджуються окремо від того «Оскара», який ми знаємо. Але, повірте мені, це не менш престижна нагорода. Кокуш став першим українським кінотехніком, який отримав ці нагороди, дві штуки», - підкреслює Дмитро Десятерик.

Источник материала
Поделиться сюжетом