«Студенти будують фортифікації, українцям приходять рахунки на оплату телемарафону». Огляд російської дезінформації за 17–23 червня 2024 року
«Студенти будують фортифікації, українцям приходять рахунки на оплату телемарафону». Огляд російської дезінформації за 17–23 червня 2024 року

«Студенти будують фортифікації, українцям приходять рахунки на оплату телемарафону». Огляд російської дезінформації за 17–23 червня 2024 року

Аналізуємо минулотижневі фейки та маніпуляції російської пропаганди.

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. Також ми робимо огляд фейків за тиждень. Читайте останні: 27 травня – 2 червня, 3-9 червня, 10-16 червня. Підсумковий текст про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році читайте тут.

З 17 по 23 червня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 20 дезінформаційних вкидів. Зокрема, протягом цього періоду пропагандисти брехали, що українцям офіційно заборонили використовувати кондиціонери у власних помешканнях, а румунські вболівальники на Євро-2024 вигукували прізвище «Путін» і вивісили прапор «ДНР» під час матчу їхньої національної команди проти збірної України.

 «Студенти будують фортифікації, українцям приходять рахунки на оплату телемарафону». Огляд російської дезінформації за 17–23 червня 2024 року - Фото 1

«Замість університетської практики ― будівництво фортифікацій»

Проросійські джерела поширювали інформацію, що студенти Київського національного університету будівництва та архітектури (КНУБА) нібито замість університетської практики будуватимуть фортифікаційні споруди для ЗСУ в Ірпені. Як «доказ» цьому пропагандисти прикріплювали фото відповідного «оголошення», яке нібито зʼявилося в стінах університету.

«Студенти будують фортифікації, українцям приходять рахунки на оплату телемарафону». Огляд російської дезінформації за 17–23 червня 2024 року - Фото 2

Скриншот із пропагандистського ресурсу

Однак представники КНУБА спростували цю інформацію. У коментарі Укрінформу вони зазначили, що вказаних в «оголошенні» студентських груп із назвами «КН-19» і «КН-18» в навчальному закладі немає й ніколи не було. Насправді «оголошення» підробили в графічному редакторі, написали його з граматичними помилками та не вказали дату. 

Крім того, для фальсифікації пропагандисти використали стару фотографію головного корпусу КНУБА, яка вперше з'явилася у 2012 році в забороненій в Україні соцмережі “ВКонтакте”.  

«Румунські вболівальники вигукували прізвище “Путін” і вивісили прапор “ДНР”»

Також пропагандистські джерела стверджували, що на матчі Євро-2024 з футболу між збірними Румунії та України румуни, які приїхали вболівати за свою національну команду, на стадіоні нібито скандували прізвище російського диктатора та вивісили прапор так званої «ДНР».

«Студенти будують фортифікації, українцям приходять рахунки на оплату телемарафону». Огляд російської дезінформації за 17–23 червня 2024 року - Фото 3 

Скриншот VoxCheck

Насправді румуни не викрикували прізвище «Путін» під час футбольного матчу Румунія-Україна. У фейковому відео, яке поширювали пропагандисти, звукова доріжка є відредагованою. В оригінальному відео саме українські вболівальники скандували знамениту «кричалку» 2014 року ультрасу харківського «Металіста». І з цього відео вирізали нецензурну лексику щодо очільника Росії та залишили частину з мелодією, ритмом та словом «Путін».  

Ну і, зрештою, на кадрах з трансляції матчу між збірними, які можна знайти у вільному доступі, помітно, що жодного прапора «ДНР» на стадіоні не було. Пропагандисти додали його за допомогою графічного редактора. 

«Студенти будують фортифікації, українцям приходять рахунки на оплату телемарафону». Огляд російської дезінформації за 17–23 червня 2024 року - Фото 4

Зверху — фейкове фото. Знизу — кадр з трансляції. Джерело: VoxCheck

«Українцям надходять рахунки на оплату телемарафону»

Проросійські телеграм-канали поширювали інформацію й про те, що українцям нібито почали надходити рахунки на оплату телемарафону «Єдині новини». Як «доказ» пропагандисти додавали фото «квитанції» від Рівненської обласної енергопостачальної компанії (РОЕК), в якій, окрім плати за електроенергію, начебто вказані й нарахування за телемарафон у розмірі 40 грн.

«Студенти будують фортифікації, українцям приходять рахунки на оплату телемарафону». Огляд російської дезінформації за 17–23 червня 2024 року - Фото 5

Скриншот VoxCheck

Однак ця інформація не відповідає дійсності. Телемарафон «Єдині новини» продовжує фінансуватися виключно з державного бюджету. Зразок рахунку за послуги від РОЕК представлений на офіційному сайті компанії й оплати за телемарафон у ньому немає. Також Березнівський район, який згадується у «квитанції», вже давно не існує — він увійшов до складу Рівненського району внаслідок адміністративно-територіальної реформи ще у 2021 році.

Ба більше, телемарафон «Єдині новини» технічно неможливо виокремити в окремий пакет послуг. Громадяни України або переглядають його безплатно, або оплачують провайдерам за пакет каналів, який може включати канали, що транслюють телемарафон. Тобто при купівлі такого пакета гроші надходять напряму провайдеру й не можуть бути об’єднані в одному рахунку з комунальними послугами.

«Українцям заборонили користуватися кондиціонерами»

Наостанок російські пропагандисти писали, що в Україні нібито впровадили заборону на використання кондиціонерів усіма громадянами. Це, пишуть пропагандисти, українська влада нібито робить навмисно, щоб познущатися з українців. 

«Студенти будують фортифікації, українцям приходять рахунки на оплату телемарафону». Огляд російської дезінформації за 17–23 червня 2024 року - Фото 6

Скриншот із пропагандистського ресурсу

Насправді жодної офіційної заборони на використання кондиціонерів у домівках українців не біснує. Пропагандисти зманіпулювали новиною про введення заборони на використання кондиціонерів, зовнішнього освітлення будівель та прилеглої території в державних установах. ЇЇ впровадили у зв'язку з надзвичайною ситуацією в енергетичній системі, спричиненою російською агресією проти України.

Тобто заборона стосується виключно державних установ, і це чітко зазначено у відповідному розпорядженні Кабміну. Вказівки «не застосовуються до установ охорони здоров'я, суб'єктів господарювання, для яких кондиціонування повітря є частиною технологічного процесу, а також технічних заходів організації дорожнього руху». Водночас, попри відсутність офіційної заборони для українців використовувати кондиціонери, український уряд та енергетики закликають розумно споживати електроенергію.

Ілюстрація та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Соцсети
Источник материала
loader
loader