У ЗСУ є успіхи у Вовчанську, окупанти не припиняють штурмів на Донеччині: аналіз ISW
У ЗСУ є успіхи у Вовчанську, окупанти не припиняють штурмів на Донеччині: аналіз ISW

У ЗСУ є успіхи у Вовчанську, окупанти не припиняють штурмів на Донеччині: аналіз ISW

Українські воїни досягли успіху на Харківському напрямку: вони просунулися у Вовчанську. Тим часом російське командування готує перекидання живої сили для компенсації втрат і, можливо, формує ще одну загальновійськову армію для війни проти України.

Тим часом не вщухають і бої на Донеччині, там у росіян є просвання у районі Сіверська та Авдіївки. Про це йдеться у новому аналітичному матеріалі американського Інституту вивчення війни (ISW).

На півночі Харківщини не вщухають запеклі бої. І у Вовчанську українським військам вдалося просунутися по вулиці Соборній у центрі міста: про це свідчать кадри, оприлюднені 25 червня.

Один з російський військових "блогерів" хизувався, що по українських воїнах у Вовчанську окупанти вдарили плануючою бомбою FAB-3000 з єдиним модулем планування та корекції, однак підтверджень цього в ISW не знайшли.

Тривають бої під Вовчанськом та Тихим, а також поблизу Липців і Глибокого.

При цьому аналітики цитують низку українських військових, з яких випливає, що Сили оборони знають про намір Росії перекинути на північ Харківщини додаткові підрозділи для поповнення втрат у живій силі. Туди вже прибули російські підрозділи, що раніше перебували на Херсонщині та деяких інших напрямках бойових дій. Також речник Харківського угруповання військ Юрій Повх і речник угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин заявляли, що росіяни збираюються перекинути на Харківщину  підрозділи "9-ї окремої мотострілецької бригади 51-ї армії"

"ISW нещодавно спостерігав за повідомленнями про те, що російські військові перекинули підрозділи 155-ї окремої морської піхотної бригади та 9-ї мотострілецької бригади (1-й армійський корпус "ДНР") із заходу та південного заходу міста Донецька на Харківський напрямок, але не спостерігав жодних повідомлень. щодо російської "51-ї армії". Заяви українських офіційних осіб свідчать про те, що російські військові, можливо, підпорядкували 9-ту мотострілецьку бригаду імовірно відродженій "51-й армії" часів Другої світової війни. Однак зараз російські військові країни переживають широкомасштабні реформи, включаючи створення нових загальновійськових формувань армійського рівня, а посилання в українських джерелах на "51-шу армію" можуть бути першим показником того, що Росія сформувала ще одну загальновійськову армію для розгортання в Україні", – вважають аналітики.

На Донеччині ж російські війська продовжують атаки. За даними ISW, нещодавно вони просунулися на південний схід від Сіверська у результаті механізованого штурму.

"На відео з геолокацією, опублікованому 24 червня, видно, як українські сили відбивають механізовану атаку розміром взвод із чотирьох бойових броньованих машин на південь від Спірного (на південний схід від Сіверська), під час якої російські сили незначно просунулися.Російські військові блогери продовжували стверджувати, що російські війська ведуть бої та просуваються в межах Роздолівки (на південь від Сіверська), а ISW спостерігала геолокаційне підтвердження того, що російські війська увійшли в південно-східну частину населеного пункту станом на 23 червня", – зазначили аналітики.

В ISW  додали, що, за даними Генштабу ЗСУ, упродовж 24-25 червня  загарбники продовжували атаки у районі Білогорівки, Верхньокам'янського, Спірного та Виїмки, а також біля Роздолівки.

Окрім того, 25 червня російські війська продовжували наступ у районі Часового Яру, однак там просунутися їм не вдалося. Тривали й бої біля Калинівки, Іванівського, Андріївки та Кліщіївки.

Без підтверджених просувань атакували окупанти 25 червня і на Торецькому напрямку. При цьому загарбники хвалилися, що після окупації Шумів дійшли до околиць Північного, хоча підтверджень цьому немає. Тим часом за даними Генштабу 24 червня окупанти атакували поблизу Північного та Південного, а 25 червня випустили по Торецьку 11 керованих плануючих бомб.

Натомість на північному заході від Авдіївки незначні просування у загарбників є.

"Геолокаційні кадри, опубліковані 24 червня, показують, що російські війська просунулися в польовому районі на північ від Сокола (на північний захід від Авдіївки). 25 червня російські блогери поширили геолокаційні зображення, які також підтверджують, що російські війська утримують позиції вздовж дороги Очеретине-Покровськ на північний захід від Очеретиного. Російські військові блогери стверджували, що російські війська наступають біля Яснобродівки (на захід від Авдіївки) і частково оточили українські війська в цьому районі", – розповіли в ISW.

Тривають бої поблизу Олександрополя, а також біля Євгенівки, Новоолександрівки,Воздвиженки, Сокіла, Новоселівки Першої,біля Уманського та Яснобродівки, поблизу Карлівки, Невельського та Карлівського водосховища.

Точаться бої також у районах Красногорівки (західніше від Донецька), а також у районах сіл Костянтинівка та Парасковіївка.

Нагадаємо, напередодні в ISW  розповідали, що ЗСУ провели контратаки і повернули собі деякі позиції на Харківщині, натомість окупанти просунулись на Донеччині.

Також аналітики зазначали, що  Кремль намагається зберегти видимість стабільності після подій у Дагестані, коли група озброєних чоловіків влаштувала стрілянину у Махачкалі і Дербенті, унаслідок чого загинули понад 20 осіб, більшість з них – співробітники російської поліції.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом