30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Президент Болгарії не поїде на саміт НАТО, бо не згоден із підтримкою України
Президент Болгарії не поїде на саміт НАТО, бо не згоден із підтримкою України

Президент Болгарії не поїде на саміт НАТО, бо не згоден із підтримкою України

Проросійський президент Болгарії Румен Радєв відмовився очолювати болгарську делегацію на саміті НАТО у Вашингтоні через "позицію, яку він має відстоювати щодо допомоги Україні".

Про це повідомила пресслужба Радєва в четвер, 27 червня, пише "Європейська правда" з посиланням на болгарську службу "Радіо Свобода".

Як заявили в канцелярії Радєва, у пропозиції щодо участі в саміті НАТО для президента Болгарії згадувалось, що він має "представити рамкові позиції", ухвалені урядом, і на їхній основі "затвердити та/або схвалити" документи.

"Глава держави не погоджується з окремими положеннями рамкових позицій, ухвалених Радою міністрів, що стосуються зобов'язань, які наша країна бере на себе у зв'язку з війною в Україні", – йдеться в повідомленні.

Що саме міститься в цих "рамкових позицій", не повідомляли ані президент Болгарії, ані уряд.

Суперечка стосовно болгарської делегації в НАТО тривала останні кілька днів.

Минулого тижня уряд постановив відправити на саміт виконувача обов’язків прем’єр-міністра Дімітара Главчева паралельно з Руменом Радєвим.

Главчев у четвер запропонував, аби саме Радєв очолив делегацію Болгарії у Вашингтоні.

Конституція Болгарії передбачає, що країну на міжнародному рівні має представляти виконавча влада, обличчям якої наразі є Дімітар Главчев.

Як відомо, чинний президент Болгарії довгий час відстоював позиції щодо війни в Україні, які збігаються з позицією Кремля – що надання військової допомоги Києву лише затягує конфлікт, а ті, хто виступає за допомогу українському опору, є "любителями війни".

Нещодавно Радєв розкритикував НАТО за дозвіл Україні завдавати ударів західною зброєю по РФ, вважаючи, що це загрожує "ескалацією" і "ядерним Армагеддоном".

Источник материала
Поделиться сюжетом