Влада РФ позбавляє політв'язнів спілкування з близькими - Amnesty International
Влада РФ позбавляє політв'язнів спілкування з близькими - Amnesty International

Влада РФ позбавляє політв'язнів спілкування з близькими - Amnesty International

Російська влада систематично позбавляє політв’язнів спілкування з близькими, аби примусити ув’язнених активістів до співпраці.

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Amnesty International, передає Укрінформ.

Серед способів тиску влади РФ на політв’язнів правозахисники називають відмови у проханнях про побачення з близькими та заборони на телефонні дзвінки на стадії розслідування кримінальної справи і під час суду. Також російська влада може присвоювати родичам статус свідків у справі, що унеможливлює спілкування з ними, а також на тижні, або навіть місяці, затримує відправку та отримання листів.

Крім того, напередодні запланованого візиту родичів, ув'язнених активістів можуть достроково перевести зі слідчого ізолятора до колонії до набрання чинності вироку або помістити до штрафного ізолятора, під час перебування в якому побачення і телефонні дзвінки заборонені. 

«Для затриманого, на якого чекає слідство і суд, відмова в контакті із зовнішнім світом є ефективним способом тиску, який використовується владою для того, щоб домогтися визнання провини. Це також форма покарання за відмову від «співпраці» або відплата за критику уряду», - йдеться в доповіді AI.

Як наголошують правозахисники, ізоляція політв'язнів від зовнішнього світу можлива через прогалини і недоліки в законодавстві РФ, яке «не повною мірою відповідає міжнародним стандартам поводження з ув'язненими».

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово окупованому Криму з 2014 року кількість політв’язнів і переслідуваних досягла 331. Із них - 54 людини вже звільнено, з яких 34 - представники корінного кримськотатарського народу.

Теги по теме
Россия
Источник материала
Поделиться сюжетом