Уряд схвалив Національну стратегію протимінної діяльності: що вона передбачає
Уряд схвалив Національну стратегію протимінної діяльності: що вона передбачає

Уряд схвалив Національну стратегію протимінної діяльності: що вона передбачає

Кабмін 28 червня ухвалив Національну стратегію протимінної діяльності на період до 2033 року. Додатково до Стратегії урядом прийнято Операційний план на її виконання на найближчі три роки. 

Як розповіли у Міністерстві економіки, Операційний план визначає детальний перелік заходів на 2024-2026 роки. Такі плани будуть ухвалювати кожні три роки.

Загалом Стратегія має три цілі. Це:

  1. звільнення територій від вибухонебезпечних предметів для їхнього безпечного і продуктивного використання;
  2. зниження впливу вибухонебезпечних предметів на життя та здоров’я населення;
  3. розбудова системи управління протимінною діяльністю.

"Ми маємо перелік кроків та показників, яких маємо досягнути, щоб у перспективі 10 років знизити вплив вибухонебезпечних предметів на життя людей та економіку України. Важливо, що частина завдань, прописаних у Стратегії, уже в роботі", – сказала перша віцепрем'єрка Юлія Свириденко

За її словами, вже працює програма компенсацій за розмінування с/г земель, уніфіковано процедуру сертифікації операторів розмінування,та ведеться закупівля обладнання та техніки для потреб гуманітарного розмінування, "у тому числі у українського виробника".

Окремим завданням держави на найближчі три роки визначено "посилення інформування людей про заміновані території та маркування таких територій", а також просвітницькі заходи про ризики, повʼязані із вибухонебезпечними предметами

Також планується запровадження системи захисту осіб, постраждалих від мін та інших ВНП. 

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні звільнять від ПДВ та мита на ввезення товари для ремонту та виробництва машин механізованого розмінування. Така техніка вкрай потрібна Україні з урахуванням кількості замінованих територій.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом