1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Штраф навіть після оновлення даних: коли ТЦК карає за військові документи при мобілізації
Штраф навіть після оновлення даних: коли ТЦК карає за військові документи при мобілізації

Штраф навіть після оновлення даних: коли ТЦК карає за військові документи при мобілізації

Під час воєнного стану громадяни зобов'язані показувати військовий квиток або інший військовий документ, наголосила юристка Олександра Капітула. Замість паперового посвідчення можна показати електронне у застосунку Міноборони.

Військовозобов'язані можуть отримати штраф ТЦК під час мобілізації в Україні, якщо у них не все гаразд з військовими документами. У мирний час їх би покарали штрафом у розмірі 5-8 тис. грн. В умовах воєнного стану покарання зросло більш як утричі. Про те, які питання можуть виникнути у військкомів щодо військових документів і як уникнути штрафу, юристка Олександра Капітула розповіла на порталі "РБК-Україна".

Штраф ТЦК при мобілізації в Україні

Капітула нагадала, що в умовах посилення мобілізації в Україні, чоловіки призовного віку повинні, по-перше, оновити військово-облікові дані, і, по-друге, оновити військово-обліковий документ. З її слів, зміни у документ вносять у тому випадку, якщо у житті стались події, важливі для військкомату (наприклад, з'явилась третя дитина і є підстава для відстрочки).

Під час зустрічі з працівником територіального центру комплектування (ТЦК) потрібно показати наступний набір документів (ч. 6 ст. 22 закону "Про мобілізаційну підготовку"):

  • посвідчення особи;
  • військово-обліковий документ з актуалізованими даними (для призовника — приписне посвідчення, для військовозобов'язаного — тимчасове військове посвідчення чи військовий квиток, для військовослужбовця — військовий квиток).

Якщо громадянин цього не зробить, то під час мобілізації в Україні може отримати штраф ТЦК за відсутність документів, наголосила юристка.

Який штраф за відсутність документів? Розмір покарання визначається статтями 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

  • за умов воєнного стану — від 17 000 до 25 500 грн;
  • у мирний час — від 5 100 до 8 500 грн, за повторне — від 8 500 до 11 900 грн.

Військовий документ — як отримати

В Україні вступила у дію постанова Кабінету Міністрів від 18 червня 2024 р. №721, у якій ідеться про нову стандартизовану форму військово-облікового документа. Капітула перелічила важливі пункти цієї постанови, які діють в умовах мобілізації в Україні:

  • якщо у громадянина є документ старого зразка, але змін у військово-облікових даних немає, то документ міняти не потрібно навіть припосиленні мобілізації в Україні;
  • якщо зміни є, потрібно повідомити про них ТЦК і отримати документ за новим зразком. У постанові вказується, коли це потрібно зробити обов'язково (якщо змінився статус з призовника на військовозобов'язаного, або якщо закінчилось місце для внесення нових даних, або якщо документ зіпсувався, або якщо змінилась категорія чи статус громадянина);
  • замість паперового документа військкому можна показати QR-код із застосунку "Резерв+" — він формується на основі актуальних даних і повністю замінює паперовий оригінал.

Зазначимо, Фокус раніше розповідав, які заходи мобілізації в Україні відбудуться після 16 липня. Адвокатка Христина Очкур пояснила, що військкоми можуть почати виписувати постанови про штрафи за порушення вимог військового обліку. При цьому гроші можуть стягувати з будь-яких доходів — навіть з пенсій чи стипендій. Крім того, можуть накласти арешт на майно.

Нагадуємо, в Україні почала діяти нова процедура бронювання від призову через портал "Дія". Тим часом голова Нацкомісії з цінних паперів міркував, який метод економічного бронювання можна було б запровадити.

Теги по теме
штраф
Источник материала
Поделиться сюжетом