Чому не працюють санкції: Росія в рази наростила виробництво зброї
Чому не працюють санкції: Росія в рази наростила виробництво зброї

Чому не працюють санкції: Росія в рази наростила виробництво зброї

Західні аналітики та експерти наводять невтішні дані. Незважаючи на санкції цивілізованого світу, Росія збільшила виробництво зброї різних видів. Такий висновок зробили експерти британського аналітичного центру - Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI). Журналіст Коротко про з'ясовував, як і чому це відбувається.

Агресор збільшив виробництво зброї у 5-15 разів

Так, якщо у 2021 році Росія виробляла лише 56 крилатих ракет Х-101 на рік, то у 2023 вона випустила їх уже 460. Запас балістичних ракет «Іскандер» різко збільшився з 50 до 180. Також з початку повномасштабного вторгнення Росія вп'ятеро збільшила виробництво 152-міліметрових артилерійських снарядів, у 15 разів – снарядів для РСЗВ «Град» та у 6 разів – для РСЗВ «Ураган». Виробництво ракет для комплексів "Іскандер" збільшилося більш ніж у 3 рази, а "шахедів" російської збірки - у 6 разів.

Незважаючи на зусилля міжнародних партнерів України, Росія, як і раніше, може імпортувати з Німеччини, Туреччини та Тайваню необхідні матеріали (нітроцелюлозу) для виробництва зброї, а також іншу сировину для вибухових речовин з усього світу.

«Тисячі західних санкцій» – не працюють…

Виробництво боєприпасів для ракет та безпілотників у Росії залежить від мікроелектроніки, що імпортується з-за кордону, але санкційні заходи США та Європи не змогли заблокувати Москві доступ до цих електронних компонентів. Розширення виробництва зброї в РФ є явним доказом неефективності «тисячі західних санкцій», повідомляє американський телеканал NBC News.

Наприклад, якщо до війни в Україні Іран випускав близько 40 безпілотників-"камікадзе" на місяць, то зараз темпи виробництва в Росії та Ірані перевищують 250. "З огляду на те, шо їх випуск критично залежить від  мікроелектронних елементів із США та інших країн, ці цифри наглядно демонструють, що санкції та інші заходи жодною мірою не змогли уповільнити провадження», - йдеться у доповіді Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень.

…тому що Захід не має узгодженої санкційної політики

Аналітики вважають, що санкційний тиск Заходу проти російського ВПК є неефективним через громіздку систему прийняття рішень та обмеження в обміні секретною інформацією. Зростання військового виробництва у Росії свідчить про те, що «щілини» у західному стримуванні були занадто великими.

Для того щоб обмеження діяли, західним урядам потрібно оперативно обмінюватися відповідними розвідданими, зокрема секретною інформацією, наголошується у звіті. Аналітики рекомендують Заходу сформувати "центр злиття розвідданих", який міг би створити "загальновизнану цільову картину російської оборонної промисловості".

Ефективний обмін розвідданими дозволить союзникам використовувати скоординовані дії, «у тому числі таємні заходи, щоб підірвати російське виробництво зброї». "Протягом усього виробничого процесу існує безліч етапів, на яких втручання, як явне, так і приховане, може викликати затримку, погіршення якості або серйозне збільшення витрат на виробництво озброєнь у Росії", - наголошується в доповіді.

Промах західних країн у боротьбі з російською військовою машиною пояснюється розрізненістю підходів на початковому етапі санкцій, а також іншими чинниками. Експерти Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень Джек Уотлінг та Гері Сомервілл вважають, що на відміну від США в Європі не було інфраструктури для реалізації санкцій. Там довгий час розглядали їх як регуляторний механізм, а не засіб економічної війни, і спосіб швидше засоромити тих, на кого вони спрямовані, ніж підірвати їхню зловмисну ​​діяльність.

Росія діє в обхід

Москва змогла збільшити виробництво озброєння ще й завдяки поставкам із дружніх країн комплектуючих та сировини в обхід санкцій. Обладнання для виробництва зброї «у великих кількостях продовжують надходити до Росії зі США, Європи, Китаю, Тайваню та інших країн, як і оновлення програмного забезпечення для їхньої роботи».

Імпорт деяких вкрай важливих для російського ВПК товарів подвійного призначення став швидко зростати після зустрічі Путіна та голови КНР Сі Цзіньпіна у березні 2023 року - йшлося у нещодавній доповіді американського Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS). Постачання такої продукції, як запчастини для вертольотів, навігаційне обладнання, верстати для високоточної обробки деталей озброєнь та літаків, зросли з кількох тисяч до майже 30 000 на місяць.

«Це у результаті дозволило Кремлю прискорити виробництво озброєнь, включаючи броньовані автомобілі, артилерію, ракети та дрони та забезпечити ефективну оборону під час українського контрнаступу у 2023 році», – зазначав старший науковий співробітник CSIS Макс Бергманн.

Посол Сполучених Штатів у КНР Ніколас Бернс підтвердив, що, незважаючи на заяви щодо нейтралітету, Китай надає Москві технології та підтримує міцні торговельні зв'язки з Росією протягом усього конфлікту.

Думка експерта

Тарас Загородній, експерт-міжнародник, керуючий партнер «Національної антикризової групи»

– Санкції так швидко не працюють. Ввели їх і аналізують їхню дію. Наприклад, якась сусідня з Росією країна почала одержувати більшу кількість продукції, що містить мікрочіпи для російського ВПК. Відстежують ланцюжок поставок, хто їх обслуговують. Але для цього потрібен час.

Крім цього, з моменту введення санкцій Росія ввела в дію протокол їхнього обходу та поставок від інших країн. Сировина у них і гроші на це є. Тобто це було прогнозовано.

Теги по теме
российская агрессия
Источник материала
Поделиться сюжетом