Вибір країни для притулку: де в Європі українці отримають найбільшу допомогу та підтримку
Вибір країни для притулку: де в Європі українці отримають найбільшу допомогу та підтримку

Вибір країни для притулку: де в Європі українці отримають найбільшу допомогу та підтримку

2024 року в низці країн ЄС змінилися правила для українських біженців, у тому числі щодо безкоштовного житла. Через війну з росією багато українців виїхали за кордон, і тепер ці країни коригують свої програми підтримки.

Литва

Литва ухвалила безліч українських біженців і, як повідомляє джерело, активно допомагає їм інтегруватися. Українцям пропонують безкоштовне житло та курси мов.

Вже близько 32 400 українців знайшли роботу у Литві, користуючись статусом тимчасового захисту, який дозволяє працювати та проживати у країні протягом року з можливістю продовження.

Тут затребувані працівники у виробництві, будівництві, охороні здоров'я, харчової промисловості та готельному бізнесі. Більшість вакансій не вимагає знання литовської мови, а на деяких підприємствах навіть працюють перекладачі для українців.

Біженці в Литві. Фото: скриншот Youtube

Чеська Республіка

З 1 вересня 2024 року Чехія змінила правила надання безкоштовного житла для українців. Наразі державне гуманітарне житло надається на строк до 90 днів, після чого потрібно шукати інше житло. Це стосується всіх, включаючи вразливі категорії біженців. Чехія також підвищує фінансову допомогу на житло для вразливих осіб.

Швеція

Швеція збирається збільшити виплати для українців та надати додаткову допомогу сім'ям з дітьми та соціально незахищеним людям. Через високу вартість життя та відсутність безкоштовних курсів шведської мови інтеграція проходить важко. Новий законопроект має покращити доступ до системи охорони здоров'я, BankID та мовних курсів.

Дівчинка сидить в центрі для біженців

Латвія

Латвія продовжує підтримувати українських біженців, надаючи 120 днів безкоштовного житла та 30 днів безкоштовного харчування. У бюджеті на 2024 рік заплановано 4,4 млн. євро на проекти підтримки та інтеграції українців.

Німеччина

Німеччина прийняла близько 1,65 мільйона українців, надаючи їм безкоштовне соціальне житло, фінансову допомогу, доступ до ринку праці, медичні та освітні послуги. У 2024 році умови зміняться: не всі регіони Німеччини прийматимуть біженців, а мовні курси будуть доступні лише після працевлаштування. Українці, які відмовляться від запропонованої роботи без поважної причини, можуть втратити державну допомогу.

Біженці, фото zakordon.24tv

Румунія

У Румунії проживає понад 77 тисяч українців. Легалізація та працевлаштування тут проходять досить просто. Українці отримують посвідку на проживання та роботу, а діти можуть відвідувати українські школи. Оренда житла залишається помірною, хоча з початку 2024 року країна припинила надавати фінансову підтримку українцям.

Португалія

У Португалії зареєстровано понад 100 тисяч українців. Це одна з найдешевших країн Європи з гарним кліматом та доброзичливим населенням. Соціальну підтримку отримують лише уразливі категорії українців, яким також надається житлова допомога.

Українські біженці в Європі

Данія

У Данії понад 40 тисяч українців здобули тимчасовий притулок. У 2024 році їм надається безкоштовне житло у місцевих комунах, фінансова підтримка та безкоштовна освіта для дітей. Держава частково компенсує вартість дитячих садків.

Українцям, які шукають притулку, доведеться пристосуватися до нових умов у країнах ЄС, що не завжди легко, але можливо завдяки підтримці, що надається.

Крім того, Знай.ua повідомляв, 7 -річний француз приїхав до Києва, щоб стати волонтером: готовий проміняти пенсію в Тулузі на війну

Источник материала
Поделиться сюжетом