Рекордне зниження: в Україні стрімко подешевшала лохина
Рекордне зниження: в Україні стрімко подешевшала лохина

Рекордне зниження: в Україні стрімко подешевшала лохина

Рекордне зниження: в Україні стрімко подешевшала лохина

Аналітики пояснили причини здешевшання.

В Україні протягом останнього тижня оптові ціни на лохину знизилися більше, ніж вдвічі. Економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак розповів виданню EastFruit, скільки зараз коштує ця ягода.

Станом на 1 липня, на торговому майданчику EF Trade Platform серед великої кількості розміщених пропозицій найчастіше зустрічалися ціни на лохину в діапазоні від 120 до 180 грн/кг ($3-4,5 долара США за кг) залежно від обсягу та якості продукції.

Ярмак пояснив, що у 2023 році на цей час на ринку України тільки починали з'являтися перші партії лохини з невеликих теплиць, а оптової торгівлі ягодою місцевого виробництва ще не було.

«На ринку домінувала імпортна лохина за цінами 400 грн/кг та більше. Тому ціни на лохину нині в рази нижчі, ніж цей же час минулого року», – сказав він.

Експерт додав, що минулий сезон розпочинався для українських виробників лохини також із не дуже приємних новин.

«Минулого сезону з початком збирання лохини ціни різко обвалилися до 100-120 грн/кг, що стало справжнім шоком для фермерів, бо дрібні виробники отримували ще менше. Однак наприкінці сезону, на тлі різкого зниження виробництва лохини у Перу, ціни несподівано зросли, що допомогло врятувати сезон лохини для українських аграріїв», — наголосив він.

За прогнозом учасників ринку, цього тижня ціни на лохину продовжать стрімко знижуватися.

«З огляду на девальвацію української валюти це негативно позначиться на доходах фермерів, однак створить нові стимули для експорту лохини», – йдеться у повідомленні.

Експортери планують маршрути експорту лохини до ЄС в обхід Польщі, яка створює штучні торговельні бар'єри для української ягоди на своїх кордонах.

«Також, не виключено, що українська лохина знову почне поставлятися до країн Близького Сходу на тлі відновлення та активізації морських перевезень із чорноморських портів України останнім часом», – йдеться у повідомленні.

Раніше ми писали, що в Україні зросла ціна на полуницю.

Источник материала
Поделиться сюжетом