Російські підводні човни двічі помічали біля Ірландського моря – Bloomberg
Російські підводні човни двічі помічали біля Ірландського моря – Bloomberg

Російські підводні човни двічі помічали біля Ірландського моря – Bloomberg

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну російські ударні підводні човни двічі здійснювали місії поблизу Ірландського моря, яке відокремлює острів Ірландія від Великої Британії. Перший відомий випадок відбувся близько 18 місяців тому, а другий – зовсім недавно.

"Це безпрецедентний крок Кремля, який змусив британських військових вжити заходів щодо захисту британських та ірландських вод", – написало агентство Bloomberg 1 липня. Журналісти посилаються на три неназвані джерела, знайомі з ситуацією.

Масштаби переміщень підводних човнів вийшли за межі того, що раніше бачили британські чиновники, заявили вони. Двоє з них упевнені, що американські чиновники знали про ці наміри держави-агресора. Британське міністерство оборони зі свого боку заявило, що не "коментує операції".

Йдеться про російські підводні човни класу "Кіло" (це поняття в класифікації НАТО об'єднує судна проєкту 877 "Палтус" та проєкту 636 "Варшав'янка"). Вони є носіями ракет "Калібр", також озброєні морськими торпедами й мінами.

Джерела стверджують, що розміщення Росією підводних човнів довкола Британії та Ірландії може бути спробою виявити потенційні слабкі місця у їхній морській обороні або спробою залякати Сполучене Королівство у відповідь на підтримку України.

Як повідомляв OBOZ.UA:

– Командувач силами НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі зазначив: незалежно від того, як закінчиться повномасштабне російське вторгнення в Україну, Москва багато років буде загрозою для країн Заходу. Ба більше, США і Європа зіткнуться з ще більшою і сильнішою РФ, ніж вона є зараз.

– У червні чотири кораблі Росії, серед яких є носії балістичних ракет, вирушили до Карибського моря. У Гавані заявили, що "цей візит відповідає історичним дружнім відносинам між Кубою та РФ".

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом