Розвалився на понад 100 частин: астронавти МКС були змушені годину сидіти в укритті через російський супутник. Що відомо про Ресурс-П1
Розвалився на понад 100 частин: астронавти МКС були змушені годину сидіти в укритті через російський супутник. Що відомо про Ресурс-П1

Розвалився на понад 100 частин: астронавти МКС були змушені годину сидіти в укритті через російський супутник. Що відомо про Ресурс-П1

Американські космічні агентства повідомили, що російський космічний корабель "Ресурс-P1" розпався на щонайменше 100 уламків. Дев'ятьом астронавтам на борту МКС, включно з двома пасажирами "Боїнга", які "застрягли", довелося ховатися протягом години через ризик бути враженими.

Ресурс-P1 не працював майже три роки, але він міг раптово вибухнути через витік бортового палива або через удар іншого "космічного сміття". Космічне командування США, яке має глобальну мережу радарів для відстеження космосу, заявило, що супутник створив "понад 100 уламків, які можна відстежити", пише MailOnline.

Заява від космічного командування США

"USSPACECOM не помітив безпосередніх загроз і продовжує проводити звичайні оцінки з’єднання для підтримки безпеки та сталості космічної сфери. Таким чином, USSPACECOM повідомила комерційні, урядові, союзні та партнерські організації через Space-Track.org, щоб включити Росію як власника супутника", – йдеться в пресрелізі, також опублікованому на X.

NASA наказало екіпажам на борту космічної станції сховатися на своїх космічних кораблях, як стандартний запобіжний захід. Вважається, що ці космічні кораблі, які пристиковані до МКС – Союз, Crew Dragon і Boeing Starliner – забезпечують кращий захист від уламків, ніж сама МКС.

Реакції "Роскосмосу" не було

Російське космічне агентство "Роскосмос", яке керувало супутником, не відповіло на запит про коментар і навіть не визнало подію на своїх каналах у соціальних мережах. Протягом доби після події, радари американської компанії LeoLabs виявили щонайменше 180 уламків від Resurs-P1.

"Через низьку орбіту цієї хмари сміття ми вважаємо, що небезпека мине через кілька тижнів або місяців", – повідомили у LeoLabs.

Що відомо про Ресурс-П1 та причина, що призвела до розпадання

Ресурс-П1 – це російський комерційний супутник спостереження Землі, здатний отримувати зображення високої роздільної здатності. Його експлуатував "Роскосмос", запустивши на заміну супутнику "Ресурс-ДК1". У січні 2022 року генеральний директор ракетно-космічного центру "Прогрес" Дмитро Баранов повідомив, що супутник вивели з експлуатації через "відмову бортового обладнання".

Подробиць про те, що стало причиною, яка привела до розпадання російського супутника на разі немає.

Але Джонатан Макдауелл, астроном із Гарвардсько-Смітсонівського центру астрофізики, припустив, що міг статися вибух на борту: "Такі події можуть варіюватися від низькоенергетичних викидів кількох уламків через відшарування ізоляції до енергійних подій через невеликий удар або вибух бортової батареї. В останньому випадку деякі з уламків можуть мати значно вищий апогей", – написав він на X.

Подібні події поглиблюють загальну проблему "космічного сміття" – закрученої маси фрагментів космічних кораблів, механізмів та інших штучних об’єктів, що обертаються навколо Землі. Загалом старі супутники або роками залишаються на орбіті, поки не спустяться в атмосферу Землі та згорять, або переходять на "цвинтарну орбіту" на відстані близько 36 000 км від Землі. Останнє трапляється рідше, але це кращий варіант "смерті" відпрацьованих космічних кораблів – менший ризик зіткнення з активними супутниками.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що астронавти NASA застрягли в космосі через несправність Boeing Starliner.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом