Вступна кампанія в Україні: популярна психологія, а потрібні інженери та біологи
Вступна кампанія в Україні: популярна психологія, а потрібні інженери та біологи

Вступна кампанія в Україні: популярна психологія, а потрібні інженери та біологи

Ось-ось вступна кампанія до українських вишів 2024 року досягне своєї кульмінаційної точки – подання заяв на навчання. Позаду – одинадцять років навчання у школі та хвилюючий НМТ на десерт, попереду – майбутнє, яке молодь має створювати самостійно. Коротко про розповідає, які спеціальності були популярні у студентів минулого року, які – цього і що новенького з'явилося у військових вишах.

Найпопулярніші – психологія та право

Серед абітурієнтів традиційно високий попит на такі спеціальності, як психологія, комп'ютерні науки, право, економіка та менеджмент. За словами заступника міністра освіти і науки України Михайла Вінницького, міністерство зараз працює над підвищенням популярності фізики, хімії та біології як майбутніх спеціальностей випускників українських вишів.

– У період відновлення після перемоги у війні з Росією зростатиме попит на інженерні спеціальності, – запевняють у відомстві.

Магістри віддають перевагу управлінню

На магістратурі, куди цього року планують поступити майже 245 тисяч молодих українців, найбільше заявок на спеціальність «Управління та адміністрування» (27 тисяч). В Українському центрі оцінювання якості освіти розповіли, що на другому місці за популярністю – педагогіка та психологія (20,3 тисячі), потім – інформаційні технології, право (зокрема і міжнародне), психологія та соціологія. Замикають список популярних магістерських напрямів облік та фінанси, політологія та міжнародні відносини.

Бюджетників найбільше у столиці

Минулого року після закінчення вступної кампанії визначили десятку вишів України, куди було зараховано найбільше абітурієнтів-бюджетників.

  • Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут ім. Сікорського"
  • Національний університет «Львівська політехніка»
  • Київський національний університет ім. Шевченка
  • Львівський національний університет ім. Франка
  • Національний університет біоресурсів та природокористування України
  • Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"
  • Харківський національний університет ім. Каразіна
  • Чернівецький національний університет ім. Федьковича
  • Національний авіаційний університет
  • Харківський національний університет радіоелектроніки

Чи будуть й цього року українські виші наповнені бюджетниками і хто увійде до списку лідерів, дізнаємось за підсумками подання заяв та зарахувань.

Нові спеціальності для ЗСУ

Для абітурієнтів військових вишів з'явилися нові спеціальності. Як повідомили у Департаменті військової освіти та науки Міністерства оборони України, з 1 вересня у військових вишах почнуть готувати спеціалістів за такими напрямами:

  • кіберзахист та кібервплив, системи та комплекси ведення кіберборотьби;
  • кіберрозвідка, системи та комплекси спеціального призначення;
  • міжнародне співробітництво у сфері оборони та військової сфери;
  • управління діями підрозділів морських безекіпажних систем (комплексів);
  • експлуатація та ремонт морських безекіпажних систем (комплексів);
  • соціальна робота у Збройних силах.

А з аспірантурою складно

Міністерство освіти і науки України змінило правила вступу до аспірантури у 2024 році, і потрапити на контракт можна лише на заочну чи вечірню форми. Вони не дають права на відстрочення мобілізації.

- Не секрет, що в останні два роки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку, які раптом згадали, що їм потрібна друга чи третя вища освіта, аспірантура чи докторантура. Жага знань – це чудово. Фіктивне навчання – ні. Тому змінюємо правила вступу до аспірантури у 2024 році, – написав у соцмережах міністр освіти та науки України Оксен Лісовий.

Водночас, Міносвіти збільшує кількість місць на бюджеті з 3200 до 7000, щоб «не відрізати можливість вступу для справжніх, мотивованих та здібних». Лісовий також додав, що просить повідомляти правоохоронні органи про всі факти «фіктивного навчання».

Теги по теме
ВНО
Источник материала
Поделиться сюжетом