Чи можна молитись лежачи на ліжу: священник відповів, чи є це гріхом
Чи можна молитись лежачи на ліжу: священник відповів, чи є це гріхом

Чи можна молитись лежачи на ліжу: священник відповів, чи є це гріхом

Ранкова і вечірня молитви можуть стати гарною звичкою, що допоможе починати і завершувати день у духовному настрої. Главред з'ясував, як правильно молитись.

Молитва є актом спілкування з Богом, що дозволяє людині висловлювати свої думки, почуття, прохання і вдячність. Вона може бути різною за формою і змістом, залежно від релігійних традицій та особистих переконань. Про те, чи можна молитись сидячи або лежачи розповів у своєму відео на YouTube священник Анатолій Пустовалов.

Чи можна молитись лежачи

За його словами, загальноприйнято молитись стоячи або на колінах. Проте якщо людина погано почуває, вона захворіла, то вона може молитися сидячи.

"Або якщо людина погано почуває, а не може сидіти, тоді вона може молитися лежачи. Якщо перед нами стоїть вибір, чи молитися лежачи або взагалі не молитися, то краще молитися лежачи", - вказує він.

Священник також наголосив, що молитись можна також і сидячи в транспорті або перебуваючи за кермом.

"Слід нам запам'ятати, щоб Бог не дивиться на те, чи ми стоїмо під час молитви, чи ми сидимо, чи ми лежимо. Бог дивиться, чи відкрите наше серце до Бога", - резюмував він.

Дивіться відео про те, чи можна молитись лежачи:

У якому положенні потрібно молитися

Український релігійний діяч, науковець, пресвітер УГКЦ Михайло Димид у відео на YouTube каналі "Християнин чи бандит?" зазначає, що у світі не існує таємного довідника молитва для початківців, де було б написано, що треба молитись тільки так і ніяк інакше.

"І ніхто вам не може сказати як правильніше чи краще молитись. Тому перше, що ми хочемо вам порадити і навіть попросити, це розслабитися. Свята Тереза Авільська сказала, що молитва – це нічого іншого, як розмову з другом, з яким ми часто усамітнюємося, щоб з ним побесідувати, тому що він любить нас. Так, кожна дружба унікальна і так само кожен має свій особистий контакт з Богом. Розмовляйте із Ісусом, як із найліпшим другом. І пам'ятаєте, що молитва – це не список бажань. Сумніваюсь, що така дружба тривала б більше пів року," - наголошує релігійний діяч.

Крім того, він радить не забувати дякувати Богу, тішити своїми новинами, хвалити його, ділитися переживаннями, радитися і прислухатися до нього.

Дивіться відео про те, як правильно молитись:

Коли найкраще молитись

Михайло Димид також вказує, що немає ідеального часу для молитви і точно так само немає поганого часу для молитви. Тут важливо лише справді виділяти собі час на цей контакт з Богом.

"Але молитва не може бути другорядною справою. Не може бути чимось таким, що ти постійно відкладаєш на потім. Бо якщо в тебе саме така ситуація, то подумай, які в тебе стосунки з Богом. У вас там точно все добре. Почни планувати свій день із молитви, ставте її на перше місце і тоді все інше. І якщо постаратись, то це зробити не так вже складно.

Де найкраще молитись

Науковець додає, що молитись можна будь-де, адже важлива не так локація, як те, як ви почуваєте себе в ній.

"Бо дуже важливо, щоб вам було комфортно молитися і ви могли почути і відчути присутність Бога. Хочете, можете в маршрутці, можете в офісі, можете і в ліжку, лежачи", - сказав він відповідаючи на питання чи можна читати молитви лежачи в ліжку.

Що відомо про Михайла Димида

Михайло Димид - український релігійний діяч, науковець, пресвітер УГКЦ, доктор східного канонічного права, блогер, капелан Майдану. Член Пласту, належить до куреня "Орден Хрестоносців", перший ректор відновленої Львівської Богословської Академії (тепер Український католицький університет), повідомляє Вікіпедія.

Вам також може бути цікаво:

Источник материала
Поделиться сюжетом