Світовий банк перевів Україну в категорію країн з доходом вище середнього
Світовий банк перевів Україну в категорію країн з доходом вище середнього

Світовий банк перевів Україну в категорію країн з доходом вище середнього

У поточному році Світовий банк перевів Україну в категорію країн з доходами вищими за середні. У оприлюдненій класифікації країн за рівнем доходу людина в Україні в середньому заробляє $5070.

До цього Україна належала категорії країн з доходом нижче середнього.

- (Підвищення категорії – ред.) обумовлене відновленням економічного зростання у 2023 році (реальний ВВП зріс на 5,3%, після падіння на 28,8% у 2022 році), а також тривалим скороченням чисельності населення, яке впало більш ніж на 15% після вторгнення Росії, - йдеться у матеріалі.

Ці фактори були додатково посилені, наголошується у статті,  зростанням цін на товари та послуги вітчизняного виробництва, що спричинило значне збільшення номінального ВНД на душу населення на 18,5%.

Також у банку додали, що у той час, як економіка України була значно ослаблена вторгненням Росії, реальне зростання у 2023 році було зумовлене будівельною активністю (24,6%), що відображає значне збільшення інвестиційних витрат (52,9%), що підтримують зусилля України щодо відновлення після руйнувань.

Група Світового банку відносить економіки світу до чотирьох груп доходів: низький, нижчий за середній, вищий за середній і високий. 

Класифікації оновлюються щороку 1 липня з урахуванням валового національного дозоду (ВНД) на душу населення за попередній календарний рік. 

Класифікація доходів Світового банку спрямована на відображення рівня розвитку країни, спираючись на ВНД на душу населення як на широко доступний показник економічного потенціалу.

Світовий банк оприлюднив інфографіку, де показані економіки, що переходять до нових категорій доходів цього року.

  • У березні 2023 року Світовий банк прогнозував, що вже до кінця року за межею бідності опиняться більше половини українців. 
  • 12 квітня Україна та Світовий банк підписали угоду про надання нам додаткових 200 мільйонів доларів на відновлення енергетики. 
Теги по теме
Рейтинг
Источник материала
Поделиться сюжетом