Виявлено невідомі супутники Чумацького Шляху: це не узгоджується з моделлю космосу
Виявлено невідомі супутники Чумацького Шляху: це не узгоджується з моделлю космосу

Виявлено невідомі супутники Чумацького Шляху: це не узгоджується з моделлю космосу

Нове відкриття показує, що галактик-супутників у Чумацького Шляху насправді має бути набагато більше, ніж передбачає модель темної матерії.

Навколо Чумацького Шляху обертаються маленькі карликові галактики, багато з яких мають лише 1000 зірок. Наразі виявлено майже 60 таких об'єктів, але точно неясно, скільки їх може бути насправді. Астрономи виявили дві нові галактики-супутники Чумацького Шляху, але це відкриття не вирішує проблему, а додає нову. Виявилося, що цих галактик набагато більше, ніж має бути в одному місці космосу. Результати дослідження були опубліковані в журналі Publications of the Astronomical Society of Japan, пише ScienceAlert.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Астрономи знайшли дві нові карликові галактики, що дістали назву Virgo III і Sextans II, але вони розташовані в тій ділянці космосу, де розташовано і так багато галактик. Це суперечить передбаченням моделі темної матерії. За словами вчених, модель холодної темної матерії пророкує, що навколо Чумацького Шляху в одній ділянці космосу має бути певна кількість супутників, але нове відкриття показує, що їх набагато більше, ніж має бути.

Розташування галактик Virgo III Sextans II біля диска Чумацького Шляху
Фото: ScienceAlert

Темна матерія є тією невидимою речовиною, яка створює додаткову гравітацію до тієї, що створює звичайна матерія. Усі галактики, зокрема й Чумацький Шлях, оточені гало з темної матерії, а також пронизані нею. Темна матерія прискорює обертання нашої галактики, а також дає більшу гравітаційну силу для притягання карликових галактик і утримання їх поруч, щоб надалі поглинути ці об'єкти.

Розташування нової галактики Virgo III
Фото: ScienceAlert

Астрономи шукають нові галактики-супутники навколо Чумацького Шляху, адже модель темної матерії нашої галактики припускає, що їх має бути більше, ніж уже відомо. Також модель темної матерії передбачає, скільки галактик-супутників має бути в певних ділянках космосу. Але виявлені дві галактики створюють проблему.

Там, де вони розташовані, згідно з моделлю темної матерії, має бути приблизно 4 карликові галактики. Але з відкриттям галактик Virgo III і Sextans II загальна кількість цих об'єктів зросла вже до 9. Це занадто велика кількість, яку поки що не можна пояснити.

Модель темної матерії передбачає, що навколо Чумацького Шляху має обертатися приблизно 220 карликових галактик. Але якщо використовувати дані нового відкриття, то виходить, що таких галактик має бути не менше 500. Автори дослідження вважають, що існує ймовірність того, що ця ділянка космосу має вищу концентрацію галактик, ніж інші. Тому вчені будуть шукати нові галактики в інших місцях, щоб зрозуміти, чи так це насправді, чи це звичайне явище.

Фокус уже писав про те, що астрономи виявили три нові галактики в ранньому Всесвіті, але вони та їхні центральні чорні діри не узгоджуються в провідній теорії еволюції таких об'єктів. Вчені поки не можуть пояснити своє відкриття.

Також Фокус писав про те, що у верхній частині атмосфери Землі фізики виявили дивні форми. Вчені вважають, що динаміка атмосфери Землі складніша, ніж передбачалося.

Теги по теме
Космос
Источник материала
Поделиться сюжетом