"Французький Екскалібур" зник зі скелі, в якій стирчав протягом останніх 1300 років
"Французький Екскалібур" зник зі скелі, в якій стирчав протягом останніх 1300 років

"Французький Екскалібур" зник зі скелі, в якій стирчав протягом останніх 1300 років

Слідчі спантеличені тим, як злочинці примудрилися витягнути містичний експонат, намертво вмурований в стіну поруч зі святилищем.

"Французький Екскалібур" зник зі скелі, в якій стирчав упродовж останніх 1300 років. Дюрандальський меч викрали невідомі зловмисники, попри те, що він був прикріплений ланцюгом до каменю на висоті майже 10 метрів над землею. Про це пише видання La Dépêche.

Тепер розташоване на вершині скелі село Рокамадур (Франція) залишилося без своєї цінної туристичної принади. Голова населеного пункту Домінік Ленфант зізналась, що місцеві мешканці відчувають себе так, ніби у них забрали частину душі.

"Ми будемо сумувати за мечем. Він був частиною Рокамадура протягом століть, і немає жодного гіда, який би не радив побачити його під час екскурсії", — зазначила очільниця селища в інтерв'ю французькій газеті.

Село Рокамадур (Франція)
Фото: DDM Archives

Поліція вже почала розслідування, але слідчі спантеличені тим, як злочинці примудрилися витягнути містичний музейний експонат, намертво вмурований в стіну поруч зі святилищем.

Згідно з легендою, цей меч неможливо зламати, а завдяки найгострішому лезу його власник міг одним ударом розрубувати валуни. Вперше зброю подарували імператору Карлу Великому, а потім реліквія перейшла до його племінник Роланд — легендарного лицаря.

Дюрандальський меч згадується у поемі 11 століття "Пісня про Роланда", в якій автор розповідає читачам про його магічну силу, а також про те, що в ньому захований зуб Святого Петра, кров Святого Василія та волосся Святого Дениса.

Кажуть, що Роланд перед смертю намагався розбити меч об скелю, щоб він не потрапив до рук армії сарацинів, з якою той хоробро бився на перевалі Ронсево. Лицар начебто кинув меч в долину, він пролетів багато кілометрів й встромився в скелю Рокамадура.

Дюрандальський меч
Фото: DDM Archives

Нагадаємо, раніше Фокус писав, що музей Оксфордського університету "Пітт Ріверс" (The Pitt Rivers Museum) несподівано зняв з експозиції дерев'яну маску, яку за віруваннями африканського племені заборонено бачити жінкам. Співробітники закладу розмістили біля артефакту табличку з попередженнями про "культурну безпеку", а також видалили його зображення із вебсайту.

Крім того, загадковий 12-граний предмет, викопаний археологами-аматорами в Нортон-Діснеї (Лінкольншир, Велика Британія), нещодавно продемонстрували в програмі Digging For Britain. Після цього глядачі висунули кілька теорій щодо його можливого застосування, зокрема як стародавнього освіжувача повітря, мірки для спагеті або навіть іграшки.

Теги по теме
фото
Источник материала
Поделиться сюжетом