Як у воду канули: куди зникли горобці з вулиць міст - проблема серйозна
Як у воду канули: куди зникли горобці з вулиць міст - проблема серйозна

Як у воду канули: куди зникли горобці з вулиць міст - проблема серйозна

На вулицях українських міст можна помітити відсутність горобців, які часто літали поблизу парків в пошуках їжі. Главред з'ясував, чому немає горобців.

Зникнення горобців в Україні викликає занепокоєння серед орнітологів та екологів. Існує кілька можливих причин для зменшення популяції цих птахів. Про те, чому не видно горобців в Україні розповів голова Львівського клубу орнітологів Андрій Кийко.

Куди зникли горобці з міст

Фахівці вказують на кілька причин зникнення горобців з вулиць в Україні:

Зоолог та експерт Андрій Кийко зазначає, що кліматичні зміни теж впливають на них.

"Очевидно, можливо, недостатньо кількість корму для вигодування пташенят", - зазначив він в ефірі "Еспресо".

Хто такий Андрій Кийко

Кийко Андрій - директор Львівського обласного дитячого еколого-натуралістичного центру, голова Львівського клубу орнітологів.

Чим корисні горобці

Загалом, горобці харчуються насінням, відходами продуктів, з лаками, ягодами та травами.

"Кожен вид має своє значення. Інколи ми не можемо зрозуміти, для чого він є, наприклад, чому у нас там комарів багато. Насправді комарі – це корм для певних видів птахів, які їх успішно споживають і вигодують ними пташенят. Так само й горобець, він має певне значення. Він в певний період, коли виводить пташенят, харчується певними видами комах, які можуть бути шкідниками для посаджених людиною садів", - зазначив зооексперт.

Дивіться відео про те, яке місце проживання у горобців:

Що потрібно зробити, щоб горобців стало більше

Кандидат біологічних наук Євгенія Яніш наголосила, що аби їх вид остаточно не зник, з української фауни варто змінити підхід до планування екосистеми міст.

"Щоб у нас вони тримались, потрібно, щоб було більше зелених насаджень в містах. Потрібно, щоб це були не лише дерева, а, наприклад, кущі, в яких можуть і ночувати горобці. Потрібно, щоб у них була кормова база, але я думаю, що в центральних районах міст зараз це вже мало реально, тому що смітники у нас часто закриті, тобто птахи не можуть з них готуватися. Крім того, в центрі великих міст недостатньо трави та комах, але на околицях це абсолютно реально, тобто варто зменшити покоси газонів", - наголошує вона.

Експерти вказують, що лише одна пара горобців під час вигодування пташенят знищує понад 30 тисяч комах, крім того, за рік вони можуть дати кілька виводків.

Хто така Євгенія Яніш

Євгенія Яніш – кандидат біологічних наук і молодший науковий співробітник Інституту зоології ім. Шмальгаузена.

Вам також може бути цікаво:

Источник материала
Поделиться сюжетом