Яким буде курс у липні та що робити з грошима
Яким буде курс у липні та що робити з грошима

Яким буде курс у липні та що робити з грошима

Зміцнення долара у липні може трохи прискоритись. Таку думку в розмові з Коротко про висловив аналітик компанії «Центр біржових технологій» Максим Орищак.

– З початку року американська валюта до гривні в середньому дорожчала на 1,2-1,5% на місяць, – зазначив експерт. - Але у червні цей процес сповільнився. Гривня на міжбанку до середини червня падала на 1,1% до нового історичного мінімуму - 40,96 грн за долар. Після чого до кінця місяця повернулася до позначки 40,50 грн.

Станом на 1 липня 2024 року курс готівкового курсу долара становив 40,35/40,90 грн, євро – 43,40/44,09. На чорному ринку покупці та продавці сходилися на позначках 40,28 грн за долар та 43,89 грн за євро.

Для порівняння: у понеділок, 3 червня, середній курс долара на готівковому ринку становив 40,46/41,11 грн, євро – 43,93/44,75. На чорному ринку покупці та продавці приходили до консенсусу на позначках 40,62 грн за долар та 44,64 грн за євро.

До кінця липня курсова траєкторія мала вивести американську валюту до 41,30-41,60 грн, продовжує експерт. Але оскільки ослаблення у червні формально не трапилося, виконання подвійної місячної норми у липні призведе до більш стрімкої динаміки гривні – приблизно на 2,5% до долара.

– Макроекономічна слабкість національної валюти України зберігається, а подвійний дефіцит не йде, – зазначив Максим Орищак у коментарі Коротко про. – Діра у торговому балансі країни зростає, що створює структурну нестачу іноземної валюти у кілька мільярдів доларів на місяць. Те саме можна сказати про дефіцит бюджету України. Незважаючи на іноземну допомогу, він лишається на надзвичайно високому рівні - близько 2,2 трлн гривень у 2024 році. Для його скорочення потрібна стала девальвація, оскільки вона дає приріст експортних доходів країни.

Отже, для національної валюти подвійний дефіцит вже найгірша комбінація, але в липні уряду доведеться домовитися ще й з іноземними кредиторами про реструктуризацію держборгу в єврооблігаціях. Якщо переговори затягнуться, побоювання наслідків дефолту можуть вплинути на гривню. Словом, фон – не найкращий, а протягом липня він посилюватиметься ще й свіжою макростатистикою.

У п'ятницю, 5 липня, вийде оновлення міжнародних резервів України за червень. З огляду негативної динаміки у зовнішній торгівлі, минулого місяця вони могли скоротитися ще на 2,0-2,4 млрд доларів - з $39,0 до $36,5-37,0, припускає експерт. Це негативні новини для національної валюти. А в середу, 10 липня, очікується звіт щодо інфляції в Україні за червень, яка, згідно з консенсус-прогнозом, зросте. Враховуючи зниження ставки НБУ, це робить гривневі вклади менш вигідними, що стимулює вкладників переходити на валюту.

- Нарешті у понеділок, 15 липня, в Україні вийде звіт із зовнішньої торгівлі за травень. Дефіцит торговельного балансу може збільшитися з $8,5 млрд до $10,9 млрд. Якщо негативний прогноз підтвердиться, шанси на ослаблення української нацвалюти до 41,30-41,60 за долар зростуть, підсумував Максим Орищак.

За його словами, за таких умов стійкої девальвації для збереження заощаджень є лише один рецепт. Більшість накопичень (до 70-80%) необхідно зберігати в твердих іноземних валютах, по можливості розміщуючи їх у надійних інструментах з фіксованою прибутковістю. Гривневу частину заощаджень також потрібно захищати від девальвації та інфляції, і для цього підходять банківські вклади.

Теги по теме
курс доллара доллар
Источник материала
Поделиться сюжетом