Обмінники готуються міняти курс долара: чого очікувати українцям
Обмінники готуються міняти курс долара: чого очікувати українцям

Обмінники готуються міняти курс долара: чого очікувати українцям

У банківському секторі найближчими днями очікують помітної зміни курсу готівкового долара. Так, за прогнозом, до 7 липня вартість американської валюти в банках та обмінниках перебуватиме у межах 40-41,2 грн. Увечері ж 3 липня банки виставили курс на середньому рівні 40,6/41,05 грн (купівля/продаж). Обмінники – 40,63/40,94 грн. Таким чином, не виключається зниження курсу у купівлі та зростання у продажу.

Про курсову ситуацію OBOZ.UA розповів начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий. Він зазначив: загалом ситуація на валютному ринку "буде більш-менш погамованою". Річ у тім, що, пояснив він, Нацбанк має достатньо механізмів для:

  • подолання розриву між пропозицією та попитом;
  • встановлення рівноваги на валютному ринку, "що миттєво позначиться на курсових показниках".

"Ситуація на валютному ринку на початку та й протягом всього липня буде цілком прогнозованою: попри інфляційне "напруження" курсові показники коливатимуться в межах нових коридорів. Крім того, основні показники ринку також залишаться, образно кажучи "стабільними", – повідомив банкір.

Офіційний встановив історичний рекорд

Водночас, НБУ оновив офіційний курс долара до історичного рекорду. На 4 липня його виставлено на рівні 40,76 грн, що на 1 коп. перевищує поточний курс – також рекордний.

Втім, причин для паніки немає, адже не виключено, що найближчим часом курс піде вниз – як вже бувало раніше. Крім того, готівковий курс вже давно перевищив цей показник.

Зокрема, голова Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу") раніше нагадав: готівковий курс за 40 грн/долар в Україні був ще в липні 2022 року. І після майже 2-х років ситуація на готівковому валютному ринку "ледве змінилася".

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас у найближчі роки в Україні очікується зростання курсу долара – проте не різке. За схваленою урядом Бюджетною декларацією на 2025-2027 рік, наприкінці цього періоду вартість американської валюти перебуватиме на рівні 46,4 грн.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом