Спека накрила Європу: далі буде ще гірше
Спека накрила Європу: далі буде ще гірше

Спека накрила Європу: далі буде ще гірше

Ми проживаємо чергове «найспекотніше літо в історії спостережень ». Ось уже 11 місяців поспіль у Європі встановилася рекордна спека, а температура поверхні моря у Північній Атлантиці злетіла до найвищого рівня, принаймні за 40 років. Тепло прийшло до Греції, Туреччини та Італії, на Кіпр і Канарські острови набагато раніше, ніж чекали, і вже градусів на 10 перевищує середню температуру за весь літній сезон, переваливши за позначку 40 градусів. Світ знемагає від спеки.

Буде спекотно і штормитиме

- Я не знаю жодного міста, яке було б по-справжньому готове до гіршого сценарію, якого побоюються деякі кліматологи, - каже Ерік Кліненберг, професор соціальних наук Нью-Йоркського університету, якого цитує Euronews.

Так, метеорологи навчилися більш точно прогнозувати прихід аномальної погоди, щоправда, точність прогнозів падає зі збільшенням часового періоду. Складно точно сказати, якою буде погода, на кілька місяців уперед, навіть тижнів, а іноді й на декілька днів важко передбачити. Просто європейська погода дуже мінлива, і на неї впливають десятки різноманітних факторів. Тому синоптики використовують погодні моделі та дані загальних тенденцій. І з них зрозуміло, що червень, липень і серпень цього року будуть спекотнішими за звичайні. Особливо неприємно гаряче буде у Південній та Східній Європі (нагадаємо, Україна – у Східній). Серпень буде спекотним та сухим на більшій частині континенту.

Причини ті самі: неабияка активність Сонця плюс діяльність людини. За даними Європейської служби спостереження за Землею «Коперник» та Всесвітньої метеорологічної організації, забруднюючі викиди в атмосферу, що затримують тепло, сприяли підвищенню температури в Європі. За останні двадцять років на континенті зріс рівень смертності від спекотної погоди – на 30%!

Спекотна та суха погода минулого року спричинила великі пожежі, які випалювали села та душили димом далекі міста. Пожежі були особливо жорстокими в охоплених посухою південних країнах – Португалії, Іспанії та Італії. У Греції сталася найбільша лісова пожежа в ЄС, в результаті якої згоріло 96 000 гектарів землі.

Водночас глобальне потепління якимось чином впливає на збільшення кількості опадів – кліматологам поки що важко сказати, як саме. За спостереженнями, гаряче повітря утримує більше вологи, що викликає екстремальні шторми, але через складні зміни в кліматі вода не завжди може випасти у вигляді опадів. Цього року «горітимуть» Туреччина та Греція, а штормитиме Північну Європу.

Замінюють дахи та відкривають пункти охолодження

Країни намагаються протистояти спеці. Так, Франція запустила систему оповіщення про настання сильної спеки. Це знадобилося після того, як минулого року тривалий період аномального тепла забрав життя 15 000 людей, багато з яких - люди похилого віку, які проживали в міських квартирах і будинках без кондиціонерів. Німеччина також встановлює на вулицях гучномовці, які закликають людей пити більше води. В Іспанії задумалися про перефарбування дахів у білий колір, який зможе відбивати палючі промені сонця, а в тій же Франції – про заміну цинкових міських дахів на щось менш поглинаюче.

Також у країні коригують робочий час, щоб захистити людей від згубних температур. Іспанці вже запровадили заборону на роботи на відкритому повітрі під час екстремальної спеки.

У багатьох країнах відкриваються громадські центри охолодження, аналогічні до пунктів обігріву в зимовий період. І практично скрізь, де дозволяють умови, йде висаджування дерев: і тінь, і прохолода.

У Лондоні та інших історичних містах думають, як врятувати від спеки старовинні будинки, які тріскаються та нахиляються від посухи.

Повінь у німецькій Баварії, червень, 2024. Фото: REUTERS

У новій реальності треба більше пити

Сьогодні світ знаходиться в перехідній фазі між кліматичними явищами Ель-Ніньо та Ла-Нінья. Перше – це аномальне потепління поверхневих вод у центральній та східній частинах Тихого океану, що впливає на погоду у всьому світі. Друге – його холодний аналог. Такий стан призводить до "ефекту доміно" на Землі: якщо десь у світі випадає більше опадів, в іншому місці їх буде менше, і навпаки. Європа нагрівається, причому швидше, ніж інші континенти – отже, в інших частинах світу вируватимуть урагани та тайфуни.

З 1991 року температура в Європі підвищується вдвічі швидше за середній світовий показник. 23 із 30 найсильніших хвиль тепла на континенті пройшли з 2000 року, п'ять із них - за останні три роки. За останніми п'ятирічними середніми показниками, температура в Європі зараз на 2,3 °C вища за доіндустріальний рівень, тоді як у світі вона вища на 1,3 °C.

Можна скільки завгодно зітхати і засмучуватися, проте краще почати готуватися до нової реальності, в якій буде спекотніше, ніж у попередній.

- Зміна клімату йде у бік екстремальних подій, які відбуватимуться частіше, а потім стануть серйознішими, - сказала в інтерв'ю CNN Ребекка Картер, директор з адаптації до клімату та стійкості в Інституті світових ресурсів.

Тож починаємо потроху адаптуватися та звикати, не виключаючи боротьбу з викидами в атмосферу парникових газів. Поради з літньої безпеки, які дають фахівці Товариства Червоного Хреста, прості та ефективні:

  • уникати активності на вулиці в середині дня, коли температура повітря на піку;
  • користуватися сонцезахисними кремами;
  • пити багато води та мало алкоголю;
  • закривати вікна фіранками або жалюзі в найяскравіші години дня;
  • приймати частіше холодний душ, якщо занадто жарко;
  • носити світлий, вільний одяг.
Конкретно

Катаклізми мучать планету

  • У травні – червні Мексика та прилеглі регіони пережили екстремальні температури. Цього сезону в Мексиці вже зафіксовано 125 смертей, пов'язаних зі спекою. Страждають також південно-західні райони США та північні країни Центральної Америки. 21 червня температура досягла 52 ° C у мексиканському штаті Сонора.
  • Тотальне збільшення кількості опадів у квітні-травні, Ель-Ніньо та висока вразливість стали причиною смертоносних повеней в Афганістані, Пакистані та Ірані. Великі регіони Центральної Азії постраждали від серії штормів, що призвели до сильних злив та раптових повеней.
  • У Саудівській Аравії щонайменше 1300 людей померли від хвороб, пов'язаних зі спекою, під час паломництва Хадж у травні цього року. Температура у деяких містах перевищувала 50 °C.
  • У період з 24 квітня по 4 травня 2024 року в південному штаті Бразилії Ріу-Гранді-ду-Сул випало понад 420 мм опадів, внаслідок чого понад 90% території штату постраждали від повеней.
  • Екстремальні температури впливають також на футбольний турнір Copa America. Помічник судді знепритомнів через спеку під час матчу між Перу та Канадою 25 червня, коли температура досягла 38 °C, а рівень вологості перевищив 50%.
  • В Індії одна з найсильніших і найтриваліших хвиль тепла в країні, яка нарешті стихла в середині червня, залишила понад 40 000 людей з тепловим ударом. Понад 100 із них загинули. Температура наближалася до 50 ° C, а нічний мінімум становив 37 ° C, що, як повідомляється, є найвищим показником, коли-небудь зареєстрованим в Індії.
  • У Єгипті останні кілька днів червня зафіксовано високі температури, що досягають майже 50 °C. У південній провінції Асуан загинуло щонайменше 40 людей. Високі температури призвели до різкого зростання споживання енергії по всій країні, і уряд був змушений запровадити щоденні відключення електроенергії, щоб уникнути навантаження електромережі.
Теги по теме
Европа
Источник материала
Поделиться сюжетом