Ганьба клубів чи жорстока реальність? Україна назвала склад на футбольний турнір ОІ, відмовившись від зірок
Ганьба клубів чи жорстока реальність? Україна назвала склад на футбольний турнір ОІ, відмовившись від зірок

Ганьба клубів чи жорстока реальність? Україна назвала склад на футбольний турнір ОІ, відмовившись від зірок

Спекотне українське літо продовжується - після Євро, нас чекає новий футбольний турнір. Перша в історії гра на Олімпіаді буде дуже важливою для команди Ротаня, але є проблема - нікому грати! Коучу не вдається випросити гравців ані в Україні, ані в іноземних клубів! У чому проблема? Чи зіграємо ми тоді на ОІ? OBOZ.UA зібрав усі деталі щодо змагань.

Заявка з’явилася доволі неочікувано

УАФ днями повідомила: олімпійська збірна України 7-го липня вирушить до Франції, де в межах підготовки до Олімпіади проведе два товариські поєдинки. І саме там очікували почути фінальний склад олімпійської збірної України на ОІ. але тренер Руслан Ротань визначився вже зараз - заявку неочікувано оголосили вдень середи:

Саме ці 22 гравці розминатимуться під час тренувального збору проти олімпійських збірних Єгипту та Парагваю. Це така собі змога відчути майбутніх суперників із різних континентів. Примітно, що до команди коуч викликав лише одного гравця, який був і на чемпіонаті Європи. Це Таловєров - центрбек із "ЛАСКа". Щодо вікових квот - на Олімпіаду вирушать два футболісти, народжені раніше 1.01.2003: той самий Максим Таловєров та хавбек Дмитро Криськів.

Зіркових легіонерів у збірній не буде

Ротаню збирав склад по крихтах. Особливо, коли команди не йшли на зустріч, а ті, хто хотів грати, свій дозвіл від рідного клуби не отримали. Тренер наголосив - лідерів змогли замінити іншими не менш якісними гравцями на певних позиціях.

Наприклад, багато питань було щодо позиції голкіпера. "Бенфіка" не дала дозвіл Трубіну, бо воротар провів два матчі на Євро і майже повний сезон у Португалії. Чекали й Нещерета - але його не пустив вже український клуб.

Дуже складно із командами АПЛ. "Челсі" зберігає Мудрика в Лондоні, аби він напрацював взаємодію із новим тренером Марескою. Та добре - Михайло травмований після Євро. Однак "Брентфорд" теж надіслав листа, що Єрмолюка до стану олімпійської збірної не відпустять. І це при тому, що в нього поки немає великої кількості матчів за бджіл. Не менш важливий для "Борнмута" та збірної України Ілля Забарний розглядався як основний захисник і для національної команди, і для олімпійської. Але він один із небагатьох футболістів, хто відкрито зміг пояснити свою відмову:

"Знаю, що Україна вперше вийшла на цей турнір, він дуже важливий. Розумію, як це для країни важливо. Але якщо я поїду на Олімпіаду, то пропущу підготовку до сезону, відновлення та відпочинок. Не кажу, що це критично, але дуже важливо. Бо сезон в Англії - цілий рік працюєш, щотижня майже гра. І дуже важливо правильно готуватися".
- Ілля Забарний, захисник збірної

Українські клуби - основа, яка складно йшла на контакт

Коли Ротань зрозумів, що чекати результату й дозволів щодо легіонерів марно, він почав домовлятися із українськими клубами. Та й цей процес виявився не менш складним: багато хто був категоричний і не дозволяв рушити в Париж ані одному виконавцю. На щастя, тренерський штаб мав великий лонг-лист і по багатьох перемовини завершилися успішно - у заявці 20 гравців з українських команд.

Почнемо із грандів, бо їх рішення прискіпливо вивчають і суперники збірної, і суперники по єврокубках. "Динамо" дало тільки двох футболістів - Михайленка та Брагару. А от Ваната та Бражка заблокували; кияни зарано стартують в ЛЧ і потребуватимуть своїх кращих гравців. Щодо Нещерета вмовити Шовковського і компанію не вдалося. Відіграли червневий турнір, але також не потрапили Тарас Михавко і Назар Волошин, а також Костянтин Вівчаренко.

"Шахтар" відпустив аж 5 футболістів в олімпійську збірну - це кістяк команди. Дозволили поїхати Сікану, Криськіву, Фесюну, Очеретько та Сігєєву. Навіть тренер Пушич сказав, що клуб не зобов’язаний відпускати гравців, але на дебютну участь на турнірі можна. А от Судакова не буде - його бережуть задля УПЛ та ЛЧ.

Цікава історія з "Рухом". Навесні ми чули, що команда нікого не віддасть для ОІ, але вже зараз відомо - Ротань розраховує на трьох гравців. Викликали Краснопіра, Сича та Федора. Вони приєднаються до футболістів у Парижі всередині липня, а зараз проводять заняття зі своїм клубом. Так само працює Батагов із "Зорі" - поки на зборах, а до Франції приїде наприкінці липня.

Не змогли отримати дозвіл на ОІ ще два гравці. Наприклад, "Полісся" заборонило поїздку півзахиснику Олександру Назаренко. Він мав би стати одним із футболістів за квотою "понад 23 роки", але тренер житомирців Ашур не дав гравцю зелене світло. Усе через ті ж єврокубки - команда готується до дебютної Ліги конференцій, а травма Макуана обмежує їх у виборі виконавців. Синчука із "Металіста" - одного з кращих гравців передолімпійського турніру - також не схвалили на участь в Олімпіаді. У мережі навіть були жарти, що прийшов час Коноплянки та Мандзюка.

Проблема Ротаня не тільки в футболістах

Тренер олімпійської збірної Руслан Ротань висловлювався щодо складу ще всередині червня - були непрості перемовини з клубами. Але як ми побачили, більшість іноземних команд футболістів на Олімпіаду не відпустили. Навіть вітчизняні структури мовчали критично довго:

"На жаль, можу сказати, що не бачу особливого бажання у більшості клубних представників допомагати олімпійській збірній. Офіційний привід у клубів є — Олімпіада проходить не в дати ФІФА. Але не забуваймо, в який час ми живемо і граємо. Пам'ятаймо, що державні інтереси теж треба враховувати".
- Руслан Ротань, тренер олімпійської збірної України

Коли та з ким граємо на Олімпіаді-2024?

24.07: Ірак — Україна

20:00, Ліон

27.07: Україна — Марокко

18:00, Сент-Етьєн

30.07: Україна — Аргентина

18:00, Ліон

Источник материала
Поделиться сюжетом